Linkovi

SAD: Iranski zahtjev za okončanje nuklearnih istraga "nerazuman"


Iranski predsjednik Ebrahim Raisi na konferenciji za novinare tokom posjete Generalnoj skupštinji UN-a, 22. septembra 2022.
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi na konferenciji za novinare tokom posjete Generalnoj skupštinji UN-a, 22. septembra 2022.

Iran je u četvrtak saopštio da ne vidi smisao u oživljavanju nuklearnog pakta iz 2015. bez garancija da se Sjedinjene Države neće ponovo povući i ako inspektori UN ne zatvore istrage o atomskom programu Teherana, što je stav koji je američki zvaničnik odbacio kao "nerazuman".

Nagovještavajući neuspjeh pokušaja Generalne skupštine UN da se izađe iz ćorsokaka, iranski predsjednik Ebrahim Raisi je rekao: "Kakva je svrha oživljenog sporazuma bez uvjeravanja da ga SAD neće ponovo prekršiti?"

Poslije sastanka sa Raisijem u utorak, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da je "lopta o postizanju nuklearnog sporazuma sa Iranom sada na terenu Teherana".

Ali Raisi je, na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, okrivio evropske strane sporazuma i Sjedinjene Države za neuspjeh da ga ožive.

"Kako možemo imati trajni sporazum ako ove istrage nisu zatvorene? Možemo imati dobar posao ako Amerikanci i Evropljani ispune svoje obaveze", rekao je Raisi.

Pored traženja garancija, Islamska Republika želi da Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), nuklearno nadzorno tijelo UN-a, odustane od svojih višegodišnjih istraživanja neobjašnjivih tragova uranijuma pronađenih na tri neprijavljena mjesta u Iranu.

Obraćajući se novinarima, visoki zvaničnik američkog State Departmenta odbacio je pritisak na IAEA da zatvori te istrage osim ako Iran ne pruži zadovoljavajuće odgovore.

"Ukratko, udarili smo u zid zbog pozicije Irana i mislim da je njihova pozicija toliko nerazumna u pogledu onoga što traže u vezi sa istragom IAEA o neobjašnjivom prisustvu tragova čestica uranijuma", rekao je.

"Oni traže od nas i evropskih zemalja da izvršimo pritisak na IAEA i njenog generalnog direktora da zatvore ove istrage, što mi nećemo učiniti", dodao je američki zvaničnik. "Poštujemo nezavisnost IAEA i integritet IAEA".

Kritična tačka

Rezolucija o istragama ključna je za IAEA, koja nastoji da osigura da strane u Ugovoru o neširenju nuklearnog naoružanja tajno ne preusmjeravaju nuklearni materijal koji bi mogle da koriste za pravljenje oružja.

Iran poriče da ima takve ambicije. Sporazum iz 2015. ograničio je iransku aktivnost obogaćivanja uranijuma kako bi Teheranu otežao razvoj nuklearnog oružja, u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Ali tadanji predsjednik SAD Donald Trump odustao je od sporazuma 2018. godine, rekavši da on nije učinio dovoljno na suzbijanju iranskih nuklearnih aktivnosti, programa balističkih raketa i regionalnog uticaja, i ponovo je uveo sankcije koje su osakatile iransku ekonomiju.

Kao odgovor, Teheran je prekršio dogovor obnavljajući zalihe obogaćenog uranijuma, rafinišući ga na veću fisionu čistoću i instalirajući napredne centrifuge kako bi ubrzali proizvodnju.

Činilo se da su višemjesečni indirektni razgovori između Irana i administracije predsjednika SAD Joea Bidena bili blizu oživljavanja u martu u Beču, ali su pregovori propali zbog prepreka kao što je zahtjev Irana da SAD daju garancije da nijedan budući predsjednik SAD-a neće odustati od sporazuma i garancija IAEA.

Biden ne može da pruži takva čvrsta uvjeravanja jer je sporazum prije iskaz političkog razumijevanja nego pravno obavezujući sporazum.

Šef IAEA Rafael Grossi rekao je u srijedu da se nada da će razgovarati sa iranskim zvaničnicima o istrazi, ali je insistirao da ona neće jednostavno nestati. Zapadne diplomate su rekle da neće odustati po ovom pitanju i da je na Iranu da napravi pravi izbor.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG