Linkovi

Indonezija, između Amerike i Kine


Indonezija, između Amerike i Kine
Indonezija, između Amerike i Kine

Neke grupe i udruge u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu propagiraju čvršće vezivanje uz Kinu, kako bi se umanjio američki utjecaj u Aziji

Predsjednik Barack Obama u lipnju će posjetiti Indoneziju, najmnogoljudniju islamsku zemlju svijeta. Neke islamske skupine u toj zemlji propagiraju čvršće vezivanje uz Kinu, kako bi se umanjio američki utjecaj u Aziji.

Islamska skupina Hizbut-Tahrir na svojim web stranicama prikazuje video montažu sa snimcima iz ratova u Iraku i Afganistanu. Nakon toga slijedi ulomak iz izborne kampanje Baracka Obame. "Oni koji prijete Izraelu, prijete nama. Izrael se s tim prijetnjama uvijek sučeljavao, često na bojišnici. Kada dođem u Bijelu kuću, moja posvećenost sigurnosti Izraela bit će nesalomljiva" - rekao je u jesen 2008. Barack Obama, u izbornoj kampanji za predsjednika države.

Glasnogovornik grupe Hizbut-Tahrir Ismail Yusanto kaže da Sjedinjene Države 'nisu prijatelj muslimana': "Naše je stajalište da je Obama predsjednik Sjedinjenih Država, zemlje koja, još uvijek, tlači i kolonizira muslimanske zemlje, kao što su Irak i Afganistan."

Zato se ova islamska grupa zalaže da Indonezija uspostavi čvršće veze s Kinom. Yusanto priznaje da je Kina ateistička država koja krši prava tamošnjih muslimana. No, savezništvo Indonezije i Kine umanjilo bi američki utjecaj u Aziji – uvjeren je Ismail Yusanto.

Juwono Sudarsono, bivši indonezijski ministar obrane a danas predavač na Sveučilištu Indonezije, kaže da je Hizbut-Tahrir razmjerno mala organizacija s neznatnim političkim utjecajem. No, njezina retorika ima sve jači odjek. "Riječ je više o pan-azijskoj orijentaciji, na spram – recimo to tako - zapadne dominacije. Taj stav nije popularan samo među islamistima, već i među nekim svjetovnim nacionalistima" - kaže Sudarsono.

Din Syamsuddin je vođa Mohamadiye, druge po veličini islamske organizacije u Indoneziji. On kaže da su muslimani bili ohrabreni govorom predsjednika Obame u Kairu, prošle godine, u kojem se američki predsjednik založio za novu vrst odnosa s islamskim svijetom, koji bi bio temeljen na zajedničkim interesima i međusobnom poštivanju.

Međutim, iako američki predsjednik nastoji pokrenuti mirovni proces na Srednjem istoku, i iako je najavio povlačenje iz Iraka – Din Syamsuddin kaže da su obećanja jedno a djela drugo: "Iako mi razumijemo kakva je situacija, i svjesni smo da je najavljeno povlačenje iz Iraka, mi još uvijek ne vidimo veliku razliku između Bushove i Obamine vanjske politike."

Kina se, s druge strane, percepira kao konstruktivna sila u razvoju indonezijske ekonomije. Puno investira u lokalno gospodarstvo, a indonezijski je izvoz u Kinu ove godine narastao za 90 posto. Juwono Sudarsono, bivši ministar obrane, kaže da bi Kina u budućnosti ovaj ekonomski utjecaj mogla pretvoriti i u politički utjecaj. Din Syamsuddin iz islamske organizacije Mohamadiya kaže da njegova zemlja ne želi 'kopirati' kineski politički model, već želi biti demokratska zemlja.

XS
SM
MD
LG