Linkovi

SAD i EU kažu da bi kineska pomoć u oružju Rusiji imala posljedice


Ruski i kineski predsjednici - Vladimir Putin i Xi Jinping
Ruski i kineski predsjednici - Vladimir Putin i Xi Jinping

Sjedinjene Države i Evropska unija upozorile su u ponedjeljak na posljedice ako Kina pruži smrtonosnu pomoć ruskim snagama koje se bore u Ukrajini.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je novinarima da će biti „stvarnih posljedica” u američko-kineskim odnosima i da je brige SAD podijelio direktno s najvišim kineskim zvaničnikom vanjske politike Wang Yijem.

Dodao je da bi mnoge druge zemlje takvu vojnu pomoć Kine Rusiji shvatile vrlo ozbiljno.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je na brifingu u ponedjeljak da Sjedinjene Države nisu u poziciji da postavljaju zahtjeve Kini i da su odnosi Kine s Rusijom zasnovani na „nesvrstavanju, nekonfrontaciji i neciljanju trećih strana .”

„Sjedinjene Države, a ne Kina, beskrajno isporučuju oružje na bojno polje“, rekao je Wang Wenbin.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell rekao je novinarima u Briselu da je također razgovarao o situaciji sa Wang Yijem i zamolio ga da ne daje oružje Rusiji.

Borrell je rekao da bi takva kineska pomoć „bila crvena linija u našim odnosima”.

On je govorio uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU i rekao da je Ukrajina najhitnija potreba za municijom. Borrell je rekao da će ministri razgovarati o tome kako brže obezbijediti oružje, posebno municiju, ukrajinskim snagama.

Neke informacije su stigle od AFP-a i Reutersa.
XS
SM
MD
LG