Linkovi

Fauci planira da se penzioniše do kraja Bidenovog mandata


ARHIVA: Doktor Entoni Fauči je od 1984. na čelu Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.
ARHIVA: Doktor Entoni Fauči je od 1984. na čelu Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

Doktor Anthony Fauci, vodeći vladin ekspert za zarazne bolesti, izjavio je u ponedeljak da planira da se penzioniše do kraja mandata predsjednika Joe Bidena u januaru 2025.

81-godišnji Fauči postavljen je za direktora Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti 1984. godine, i predvodio je istraživanja o HIV-u i sidi, respiratornim infekcijama, eboli, ziki i koronavirusu. Savjetovao je sedmoricu američkih predsjednika, i sada je Bidenov glavni zdravstveni savjetnik.

U intervjuu za portal Politiko, Fauči je rekao da se nada da će "ostaviti za sobom instituciju u kojoj je izabrao najbolje ljude u zemlji, ako ne i svijetu, koji će nastaviti njegovu viziju."

Na pitanje televizije CNN u ponedjeljak kada planira da se penzioniše, Fauči je odgovorio da nema na umu neki konkretan datum i da još nije započeo taj proces. Rekao je da očekuje da će napustiti vladu prije kraja Bidenovog sadašnjeg mandata, koji se završava u januaru 2025.

“Do trenutka kada stignemo do kraja Bidenovog prvog mandata, najvjerovatnije ću otići u penziju", rekao je Fauči. “Sasvim je malo vjerovatno, odnosno sigurno je da neću biti ovde poslije januara 2025."

Fauči, koji je godinama bio istaknuta ličnost u vladinom reagovanju na izbijanja zaraznih bolesti, dospio je u centar pažnje još više nego ranije u jeku pandemije koronavirusa, za vrijeme administracije predsjednika Donalda Trumpa. Kako je odgovor na pandemiju postajao sve više politizovan, dok je Trump poručivao da će pandemija "sama nestati", promovisao nedovoljno testirane metode liječenja i omalovažavao naučnike koji su mu se suprostavljali, Fauči je morao da dobije lično obezbjeđenje kada su on i njegova porodica primili prijetnje smrću.

Fauči je više puta svjedočio pred Kongresom o virusu a on i neki republikanci, među kojima senator Rend Pol iz Kentakija ulazili u vatrene rasprave o porijeklu virusa.

Fauči je u ponedeljak izjavio da njegova odluka o eventualnom povlačenju sa te uloge nema veze sa politikom.

“To nema nikakve veze sa pritiscima, glupostima o kojima slušate, sa sitnim ili krupnim uvredama... ništa od toga ne utiče na mene", rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG