Linkovi

SAD: Državne škole moraju da dijele novac sa privatnim?


ARHIVA - Sekretarica za obrazovanje Betsy DeVos (Foto: AP)
ARHIVA - Sekretarica za obrazovanje Betsy DeVos (Foto: AP)

Nova politika, kojom se od državnih škola zahtijeva da pod hitno podijele sredstva za oporavak od COVID-19 sa privatnim školama, bez obzira na to koliko su te privatne škole dobrostojeće, rekla je američka sekretaica za obrazovanje Betsy DeVos, uprkos tome što se tome protive mnogi koji se zalažu za javno obrazovanje. 

"Zakon kojim se olakšavaju posljedice koronavirusa ima specijalna sredstva za borbu protiv pandemije za sve američke đake, učitelje i porodice pogođene koronavirusom. Ništa u zakonu koji je odobrio Kongres ne dopušta diskriminaciju djece i nastavnika po osnovi da li su u privatnoj školi i gdje su zaposleni", navela je DeVos.

Ona je rekla da se nada da će većina sredstava ići na čišćenje zgrada, zaštitnu opremu za djecu i učitelje, kao i za obuke za onlajn predavanja za nastavnike. Dodala je da će sekretarijat pokušati da obeshrabri "finansijski stabilne privatne škole" da zatraže tu pomoć.

"Mnoge privatne škole u mjestima za nižom i srednjom klasom su pod velikim finansijskim teretom zbog COVID-19, jer inače zavise od školarine i donacija. Više od 100 privatnih škola najavilo je da neće moći ponovo da se otvore zbog pandemije, i stotine drugih se suočava sa takvom sudbinom", dodaje DeVos.

Prema novim pravilima, privatne škole imale bi pravo na pomoć, u zavisnosti od školarina. Neki direktori američkih državnih škola kažu da bi to trebalo da zavisi od broja đaka u privatnim školama koji imaju nizak standard, što je isto pravilo u federalnim aktima za pomoć školama, usvojeno u Kongresu.

Plan DeVosove predviđa da bi više para bilo opredijeljeno za privatne škole, nego što federalni zakon predviđa.

"Sekretarijat treba da predvodi i pomaže đacima, roditeljima i školama dok se suočavaju sa posljedicama pandemije. Umjesto toga, izdali su još jednu konfuznu odluku koja potkopava napore da se obezbjedi dostupnost obrazovanja tokom pandemije. Apelujem na sekretaricu da povuče ovo pravilo i da primjenjuje zakon koji je usvojio Kongres", navodi demokratski kongresmen iz Virginije Bobby Scott​.

DeVos, koja je poznata po tome da favorizuje privatne škole, kaže da sve vrste škola teško pogođene pandemijom - zaslužuju pomoć.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG