Linkovi

SAD demantuju iranske tvrdnje o razmjeni zatvorenika


Arhiv - Zastave Irana
Arhiv - Zastave Irana

Sjedinjene Države su u nedjelju demantovale izvještaj iranske državne televizije da su Iran, Washington i Velika Britanija postigli dogovore o razamjeni zarobljenika i isplati milijardi dolara Teheranu.

Iranska državna televizija citirala je neimenovanog zvaničnika koji je rekao da dogovor Washingtona i Teherana obuhvata razmjenu zatvorenika uz odmrzavanje iranskih sredstava.

"Amerikanci su pristali da plate 7 milijardi dolara i razmjene četvoricu iranskih zatvorenika koji su bili aktivni u izbjegavanju sankcija za četvoricu američkih špijuna koji su odslužili dio kazne", prenijela je državna televizija.

Portparol američkog State Departmenta Ned Price odmah je demantovao izvještaj iranskih medija.

"Izveštaji da je postignut dogovor o razmjeni zatvorenika nisu tačni. Kao što smo rekli, uvijek potežemo pitanje Amerikanaca koji su privedeni ili su nestali u Iranu. Nećemo prestati dok ih ne vratimo porodicama", rekao je Price.

Šef kabineta Bijele kuće Ron Klain​ takođe je demantovao izvještaj.

"Nema dogovora o oslobađanju četvorice Amerikanaca", rekao je Klain za televiziju CBS.

Teheran je, koliko je poznato u javnosti, pritvorio četvoricu Amerikanaca - Baquera i Siamaka Namazija​, aktivistu za zaštitu životne sredine Morada Tahbaza i američkog biznismena iranskog porijekla Emada Shargi​ja. U izvještaju iranske televizije ne navode se imena Iranaca za koje se Teheran nada da će biti oslobođeni.

Državna televizija takođe je prenijela da je zvaničnik naveo da je postignut dogovor sa Velikom Britanijom da plati 400 miliona funti za oslobađanje Britanke iranskog porijekla Nazanin Zaghari-Ratcliffe.​

Britanski zvaničnici umanjili su značaj izvještaja. Britanski Foreign Office je saopštio da zemlja i dalje "razmatra opcije da riješi taj slučaj i da nema dodatni komentar dok se nastavlju pravne rasprave".

Zaghari-Ratcliffe je prošle nedjelje osuđena na još jednu godinu zatvora, saopštio je njen advokat, po optužbama za širenje "propagande protiv sistema" zbog učešća u protestima ispred iranske ambasade u Londonu 2009. godine.

Prethodno je u Iranu odslužila petogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je osuđena za planiranje zbacivanja iranske vlade što je optužba koju ona, njene pristalice i organizacije za zaštitu ljudskih prava odbacuju.

Zaghari-Ratcliffe, koja je u to vrijeme radila za dobrotvornu organizaciju agencije Reuters, privedena je na aerodromu u Teheranu u aprilu 2016. godine dok se vraćala u Britaniju, poslije posjete porodici.

Richard Ratcliffe, njen suprug, rekao je za agenciju AP da nije upoznat sa bilo kakvim dogovorom o razmjeni.

"Nismo ništa čuli. Vjerovatno i ne bi smo čuli ništa, ali moj instinkt je da budem skeptičan", rekao je on.

Iran i svjetske sile razgovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, iz kojeg se Washington povukao prije tri godine.

XS
SM
MD
LG