Linkovi

SAD: Broj djece ubijene oružjem dostigao je rekordan broj u 2021.


Allison Polidor udaljena je s saslušanja Predstavničkog doma zbog držanja znaka drugog dana posebne sjednice na kojoj se raspravljalo o oružanom nasilju nakon pucnjave u školi Covenant u Nashvilleu, Tennessee, 22. august 2023.
Allison Polidor udaljena je s saslušanja Predstavničkog doma zbog držanja znaka drugog dana posebne sjednice na kojoj se raspravljalo o oružanom nasilju nakon pucnjave u školi Covenant u Nashvilleu, Tennessee, 22. august 2023.

Broj smrtnih slučajeva djece od vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama dostigao je rekordnu vrijednost, prema novoj studiji koju je objavila Američka akademija za pedijatriju.

Koristeći bazu podataka o smrtnosti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, studija objavljena u ponedjeljak u AAP-ovom časopisu Pediatrics pokazala je da je 4.752 djece umrlo od ozljeda uzrokovanih oružjem u 2021, posljednjoj godini za koju su podaci bili dostupni, u odnosu na 4.368 u 2020. i 3.390. u 2019.

Nasilje oružjem je bilo vodeći uzrok smrti djece u Sjedinjenim Državama od 2020.

Studija je objavljena dok su zakonodavci Tennesseeja otvorili posebnu sjednicu o javnoj sigurnosti nakon pucnjave u školi u Nashvilleu ranije ove godine u kojoj je ubijeno troje djece i tri učitelja.

Annie Andrews, pedijatrica iz Južne Karoline i istraživačica za prevenciju nasilja od vatrenog oružja, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da kada je postala doktorica, „Nikada nisam zamišljala da ću se brinuti o toliko djece s rupama od metaka”.

„Ali činjenica je da u svakoj dječjoj bolnici širom ove zemlje ima djece na pedijatrijskoj intenzivnoj njezi koja pate od povreda vatrenim oružjem.”

Iman Omer, juniorka na Univerzitetu Vanderbilt u Nashvilleu i zagovornica nasilja protiv oružja u Students Demand Action, rekla je da su nalazi studije poražavajući, ali ne iznenađujući.

„Svake godine znam da 128 djece i tinejdžera u Tennesseeju umire od oružja”, rekla je Omer dok se u utorak uputila ka glavnom gradu države kako bi se pridružila demonstrantima koji zahtijevaju strožije zakone o oružju.

Guverner Tennesseeja Bill Lee, koji je poznavao dvojicu učitelja ubijenih u pucnjavi u Nashvilleu, zatražio je od zastupnika na posebnoj sjednici da pooštre takozvane zakone o crvenoj zastavici čiji je cilj držati vatreno oružje podalje od ljudi za koje se smatra da predstavljaju prijetnju. Suočio se s otporom svojih kolega republikanaca koji kontroliraju državnu kuću.

U saopćenju od utorka, Udruženje za vatreno oružje Tennesseeja izrazilo je zabrinutost da „iako su neki republikanski zakonodavci rekli da neće biti usvojeni zakoni o crvenoj zastavi, mnogo manje njih je izjavilo da neće biti usvojeni zakoni koji bi imali negativan utjecaj na prava zaštićena Drugim amandmanom”.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG