Linkovi

SAD: Bitka protiv gojaznosti kod djece


Prva dama Michelle Obama predvodi kampanju za zdravu prehranu i zdrav način života djece
Prva dama Michelle Obama predvodi kampanju za zdravu prehranu i zdrav način života djece

Gotovo jedna trećina američke djece gojazna je, ili čak patološki debela. Službeni izvori navode da se od osamdesetih godina prošlog stoljeća ta brojka utrostručila kod tinejdžera, te udvostručila kod mlađe djece

Gojaznost kod djece veliki je problem u Sjedinjenim Državama. Gotovo jedna trećina američke djece gojazna je, ili čak patološki debela. Službeni izvori navode da se od osamdesetih godina prošlog stoljeća ta brojka utrostručila kod tinejdžera, te udvostručila kod mlađe djece.

Mnoga američka djeca jedu hranu koja je pretjerano masna i sadrži previše šećera, kao i hranu iz restorana brze prehrane. Između obroka jedu previše, te piju previše zašećerenih napitaka. Uz to, nedovoljno se kreću, a neke siromašnije zajednice nemaju dovoljno trgovina gdje se može nabaviti svježa i zdrava hrana.

Prva dama Sjedinjenih Država Michelle Obama u veljači je počela kampanju borbe protiv gojaznosti kod djece, pod naslovom “Let’s move” – Pokrenimo se! Cilj joj je naučiti djecu boljim prehrambenim navikama, te važnosti tjelovježbe. Gospođa Obama navodi da trideset milijuna američke djece većinu kalorija u svojoj prehrani dobivaju iz hrane koju konzumiraju u školama. Stoga je administracija predsjednika Obame predložila da se na stvaranje novih pravila nutricionističke vrijednosti hrane u školama uloži deset milijardi dolara tijekom sljedećih deset godina.

“Ne želimo stvoriti situaciju u kojoj roditelji postupaju ispravno kod kuće, a kada djeca dođu u školu njihov trud propada, jer je hrana koja se služi u školskoj kantini pretjerano slana i masna,” izjavila je Michelle Obama.

Gojaznost se dovodi u vezu s mnogim bolestima, uključujući i dijabetes, a liječenja tih bolesti koštaju Sjedinjene Države skoro 150 milijardi dolara godišnje. Liječnici kažu da bi navika zdrave prehrane i tjelovježbe trebala početi u vrlo mladoj dobi, kako djeca ne bi odrastala u gojazne osobe.

Judith Palfrey, iz Američke akademije pedijatara, kaže da pretjerano debela djeca imaju mnoge zdravstvene probleme: “Svakog dana vidimo gojaznu djecu vrlo mlade dobi kako se muče da hodaju ili trče. Gojaznost kod djece može dovesti do problema s disanjem, a ta djeca mogu u kasnijoj dobi razviti dijabetes, a može im biti potrebna transplantacija bubrega već u tridesetim godinama života”.

Prošlog proljeća, Michelle Obama je s grupom učenika jedne lokalne škole posadila povrtnjak u vrtu Bijele kuće. Učenici su sadili i brali povrće, te tako učili o zdravlju i prehrani. Gospođa Obama dodaje da cilj nije potpuno zabraniti djeci hranu koju oni vole, već postići pravu ravnotežu između hamburgera i krumpirića, s jedne strane, te svježeg voća i povrća, s druge.

Još jedan od načina da se spriječi debljina kod djece je povećana tjelesna aktivnost. Američka djeca sada u prosjeku provode oko sedam i pol sati dnevno gledajući televiziju ili igrajući elektroničke igre. Stručnjaci navode da bi djeca dnevno trebala provesti sat vremena u fizičkim aktivnostima.

Prošli mjesec je Michelle Obama bila domaćin za stotinu djece koja su se, zajedno s učiteljima i sportskim trenerima, okupila na travnjaku Bijele kuće. Ovom su, prvom ovakve vrste događaju u Bijeloj kući, nazočili treneri profesionalnih sportskih ekipa, kao i učitelji tjelesnog odgoja iz lokalnih škola u Washingtonu. Cilj je bio djeci pokazati zabavne načine da svaki dan provedu sat vremena u tjelesnim aktivnostima u svom vlastitom vrtu.

U veljači je predsjednik Obama osnovao posebnu komisiju za borbu protiv gojaznosti kod djece, koja je prošlog mjeseca objavila svoj plan rada. Michelle Obama kaže da će zemlja po prvi puta imati ciljeve ciji se rezultati mogu mjeriti. U ovaj su plan uključene javne i private grupe, gradonačelnici i guverneri saveznih država, roditelji i učitelji, te vlasnici biznisa, kao i zdravstveni djelatnici.

Izvješće koje je posebna komisija podnijela sastoji se od sedamdeset prijedloga, među kojima su – dobra njega za trudnice, potpora za majke koje doje bebe i dobri vrtići za djecu. Zatim, obučavanje roditelja i odgajatelja o zdravoj prehrani, ograničavanje reklamiranja nezdrave hrane za djecu, zdrava prehrana u školama, poboljšanje nutricionističkog obrazovanja za djecu, poboljšanje pristupa zdravoj hrani po jeftinim cijenama, poticanje djece da se više bave tjelesnim aktivnostima u i poslje škole, te poboljšanje igrališta za djecu.

Gospođa Obama komentirala je ovaj plan sljedećim riječima: “Ovaj se plan temelji na četiri osnovna načela. Radimo na tome da roditeljima damo sve informacije potrebne da donesu ispravne i zdrave odluke glede prehrane svojih obitelji. Radimo i na tome da naše škole postanu zdravije, te da povećamo razinu tjelesne aktivnosti naše djece, ne samo u školi, nego i kod kuće. Također radimo na tome da uklonimo problem za brojne četvrti da se ne može lako doći do zdrave hrane po pristupačnim cijenama”.

Gospođa Obama dodaje da ovaj plan uključuje i načine da se mjeri njegov uspjeh. Na primjer, planom su postavljeni ciljevi da se poveća količina voća i povrća u prehrani naše djece, te da se smanji količina šećera u proizvodima koje djeca jedu. Planom se također pokušava povećati broj srednjoškolaca koji sudjeluju u satovima tjelesnog odgoja, kao i povećanje broja osnovnih škola u kojima djeca provode vrijeme igrajući se vani. Uz to, cilj je i povećati broj djece koja u školu dolaze pješke ili biciklom.

Profesionalni kuhari diljem zemlje pomoći će lokalnim školama, tako što će djecu učiti o hrani, nutricionističkim vrijednostima, te kako kuhanje učiniti zabavnim. Kuhari će surađivati s osobljem školskih kantina, administratorima i učiteljima.

Prošlog mjeseca, skupina od 16 velikih proizvođača hrane reagirala je na kampanju prve dame obećanjem da će za potrebe škola stvoriti zdravije proizvode i smanjiti veličine porcija, te broj kalorija u postojećim proizvodima. Gospođa Obama pohvalila je te napore uz nadanja da će i drugi slijediti primjer ovih tvrtki.

XS
SM
MD
LG