Linkovi

SAD: Nestašica mikročipova podiže cijenu polovnih i novih automobila


ARHIVA - Radnici sastavljaju model Bronko u Fordovoj fabrici u Mičigenu, jun 2021. (Foto: AP/Carlos Osorio)
ARHIVA - Radnici sastavljaju model Bronko u Fordovoj fabrici u Mičigenu, jun 2021. (Foto: AP/Carlos Osorio)

Dok milioni Amerikanaca žele da kupe nove automobile to često nije lako pošto je potražnja veća od ponude zbog globalne nestašice poluprovodnika, koja je zaustavila mnoge proizvodne linije.

Od početka pandemije, bilo je svega, osim uobičajenog posla za radnike kao što je Kris Penja u Fordovoj fabrici koja se nalazi u blizini Čikaga.

Kris Penja (Foto: VOA)
Kris Penja (Foto: VOA)

"Dobavljanje dijelova iz svih krajeva SAD i iz cijelog svijeta stvara teškoće, i bilo je mnogo prekida proizvodnje tokom ove dvije godine. U čikaškoj fabrici možemo da proizvedemo hiljade automobila dnevno, ali znate, ovo je zaista usporilo proizvodnju, a ove nedelje smo na prinudnom odmoru", kaže Kris Penja, predsjednik sindikata automobilskih radnika, lokal 551.

To je posljednja u nizu obustava rada u fabrikama širom zemlje dok se Ford i drugi proizvođači bore da zadovolje povećanu potražnju za novim vozilima usljed globalne nestašice poluprovodnika, odnosno "čipova", koji kontrolišu elektronske sisteme kod većine vozila.

Džon Delasesi, profesor elektrotehnike na Univerzitetu Ilinois, kaže da su proizvođači automobila reagovali na zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika uzrokovano pandemijom koronavirusa i da su naručivali manje mikročipova, pogrešno predviđajući smanjenje potražnje za novim vozilima.

"Mislim da su očekivali da će se potražnja za automobilima znatno smanjiti. Reagujući na to, smanjili su svoju prognoziranu potrebu za nabavkom čipova, i to ih je dovelo do toga da preusmjere svoje kapacitete na druga mjesta i kada se potražnja vratila brže nego što se očekivalo, proizvođači automobila više nisu imali, da kažemo, svoje mesto u redu za narudžbine čipova, i možemo reći da je to izazvalo nestašicu", kaže Delasesi.

Delasesi kaže da nedostatak domaće proizvodnje čipova pogoršava stvari i dodaje da su "SAD 1990. godine imale 37 odsto učešća u globalnoj proizvodnji poluprovodnika, a danas je to palo na 12 procenata".

"Mnogo toga je otišlo u inostranstvo, posebno u Aziju", ističe on.

Kris Penja dodaje da proizvodnja i dalje ide.

"Čak iako ne možemo da dobijemo dijelove, pokušaćemo da napravimo veći dio automobila koji možemo i onda ćemo ga ostaviti na placu koji iznajmljuje kompanija Ford", kaže Penja i zaključuje:

"Nismo uspostavili punu proizvodnju. Mi smo u stvari u režimu popravke i pokušavamo da dovršimo sklapanje automobila sa komponentama kako pristižu, ali trenutno ih ne dobijamo dovoljno brzo".

Dok desetine hiljada novih automobila čekaju poluprovodnike da bi bili kompletirani, Amerikanci koji žele da kupe polovna vozila plaćaju 40 odsto više u prosjeku nego što su plaćali prije nešto više od godinu dana. Biro za statistiku rada SAD izvještava da su i cijene novih vozila takođe porasle za 12 odsto u istom periodu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG