Linkovi

'Zbog čega McChrystal treba otići'


'McChrystal je heroj i – kada je u pitanju vojna strategija i taktika – vjerojatno genij, no to u ovoj situaciji ne znači mnogo' - piše Eliot Cohen

Naslovnicama američkih dnevnika dominira general Stanley McChrystal, zapovjednik američkih i NATO snaga u Afganistanu, koji je novinaru časopisa Rolling Stone iskritizirao američke političare – od predsjednika Obame pa do Richarda Holbrokea, američkog izaslanika za Pakistan i Afganistan. Sve kontroverzne izjave ne potiču od McChrystala, neke su dali njegovi najbliži suradnici. Novinar prati McChrystala i u Parizu, gdje se on sastaje s francuskim ministrom kojeg McChystalovi suradnici ismijavaju zbog njegovih navodnih homoseksualnih sklonosti. Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jim Jones – umirovljeni general – opisan je od istih kao 'klaun' koji se 'zaustavio u 1985.' Richarda Holbrookea usporedili su s 'ranjenom životinjom' jer se 'histerično plaši' da ne izgubi posao posebnog izaslanika za regiju. Prijedlog dopredsjednika Joa Bidena o stabilizaciji Afganistana, Stanley McChrystal je već javno 'popljuvao' u Washingtonu prije nekoliko mjeseci, rekavši da bi nakon njegove provedbe 'kaos bio još veći'. Prošlogodišnji sastanak s predsjednikom države, McChrystal je – prema novinaru Rolling Stonea – opisao kao 'priliku za fotografiranje', a McChrystalove je suradnike navodno razočaralo što Obama 'nije imao pojma tko je general Stanley McChrystal'.

Predsjednik se danas sastaje s generalom McChrystalom u Bijeloj kući. Susret je opisan kao prilika da general objasni svoje izjave, no u Washingtonu vlada mišljenje da će tim sastankom vjerojatno i završiti McChrystalovo zapovjedništvo nad snagama u Afganistanu. U komentaru 'Zbog čega McChrystal mora otići' - koji je objavio Wall Street Journal - vojni stručnjak Eliot Cohen piše da je nedopustivo da jedan vojni časnik, pogotovo general, tako govori o predstavnicima civilne vlasti, koja mu je nadređena, a pogotovo ne o svom vrhovnom zapovjedniku. Vojnici jednostavno ne smiju javno kritizirati ili ismijavati visoke dužnosnike državne vlasti. McChrystal je heroj i – kada je u pitanju vojna strategija i taktika – vjerojatno genij, no to u ovoj situaciji ne znači mnogo, piše Eliot Cohen. Dok čita članak u Rolling Stone-u, čovjek gotovo ne može vjerovati da se tako mogu kršiti najosnovnija pravila iz domene civilno-vojnih odnosa – piše ovaj vojni stručnjak.

Politički komentator poslovnog tjednika Forbes Dan Gerstein nada se da će ova situacija – dugoročnije gledano – pozitivno djelovati na predsjednika Obamu. Naime, Obamin je problem, prema Gersteinu, da ga se u Washingtonu 'nitko ne boji'. Poštuju njegovu inteligenciju, priznaju mu da je dobar govornik, međutim, nitko – ni republikanci, a niti demokrati - se ne plaši da ga, u političkom smislu, opstruira ili da mu se otvoreno suprotstavi. 'Zato je ovo prilika da se Obama konačno jednom oštro postavi i da pokaže da se nepoštivanje predsjednika države skupo plaća' – piše komentator časopisa Forbes.

XS
SM
MD
LG