Linkovi

Sa “Peace, Love, Ukulele,” Jake Shimabukuro nastavlja mijenjati naše poimanje skromnog, malog havajskog glazbala


Sa “Peace, Love, Ukulele,” Jake Shimabukuro nastavlja mijenjati naše poimanje skromnog, malog havajskog glazbala
Sa “Peace, Love, Ukulele,” Jake Shimabukuro nastavlja mijenjati naše poimanje skromnog, malog havajskog glazbala

Sa samo četiri žice i dvije oktave, glazbalo je prilično ograničena raspona, ali s malo mašte, sve je moguće svirati na njemu, kaže Jake Shimabukuro, virtuoz na ukuleleu

Ukulele, na havajskom – skakutava buha, zbog brzine kojom prsti svirača obično prebiru po njenim žicama – tradicijsko je havajsko glazbalo. Njegova je preteča, glazbalo pod imenom cavaquinho, poznato i kao braguinha, na Havaje došla potkraj 19. stoljeća, zahvaljujući Portugalcima. “Dar koji je nama stigao,” tim je riječima, prema dvije havajske - uku, koja osim “buha” znači i “dar,” i lele, u značenju “doći” - naziv glazbala objasnila kraljica Liliʻuokalani, zadnji monarh Havaja.

Ukulele izgleda kao mini gitara. No, sa samo četiri žice i dvije oktave, glazbalo je prilično ograničena raspona. S malo mašte, međutim, sve je moguće svirati na njoj, kaže Jake Shimabukuro, virtuoz na ukuleleu. U njegovim rukama, taj zgodni mali instrument koji smo navikli slušati u tradicijskoj havajskoj glazbi, postaje nešto novo; Jake mijenja tradicionalni koncept ukulelea...

“Bring Your Adz,” naslov je jednoj od 11 na albumu “Love, Peace, Ukulele.” “Adz” je vrsta havajske sjekire. Kako u rocku za gitaru kažu “axe,” tako sada Jake Shimabukuro, odrastao na rocku, sa “Bring Your Adz,” i uz malo humora, isti pojam primijenjuje na ukulele.

Tridesetčetverogodišnji Jake Shimabukuro, rodom iz Honolulua, peta generacija Amerikanca japanskog porijekla, na ukuleleu je počeo svirati sa četiri godine. Razvio, tijekom vremena, poseban, vrlo složeni način sviranja. U svojoj glazbi spaja elemente rocka, jazza, popa, klasične, bluesa, funka... Nastupa na koncertima Jimmyja Buffetta, Bette Midler je pratio u njenom nastupu za britansku kraljicu Elizabetu II, Yo-Yo Ma ga je pozvao da s njim snimi duet za blagdanski album “Songs of Joy and Peace,” 2008. godine, a 2006., Jake Shimabukuru snimio je onu Harrisonovu – “While My Guitar Gently Weeps.” Preko sedam milijuna poslušalo ju je do sada na YouTubeu! Njegov novi album “Peace, Love, Ukulele,” izdan, za Hitchhike Records, početkom ovog mjeseca, debitirao je na prvom mjestu World Music ljestvice Billboarda.

Jake je priznat kao jedan od najuzbudljivijih i najinovativnijih u svijetu majstora na ukuleleu.

A i sâm ukulele prolazi kroz svojevrsnu renesansu. Dijelom svakako zahvaljujući Jakeu, dijelom, kako je to nedavno pisao časopis Time – recesiji. Kad su vremena teška, troši se manje, živi skromnije. Tijekom razdoblja Velike gospodarske krize, potkraj 20-ih i početkom 30-ih godina, koja su dva glazbala bilježila u Americi stalni rast u prodaji? Samo dva - usna harmonika i ukulele. Oba jeftini, mali, skromni, lako prenosivi. I lako je na njima naučiti svirati. Tijekom 2010., prodaja ukulelea skočila je za 300 posto! I kad je bez posla, možda i gladan, čovjek još uvijek želi – svirati!

Za ukulele, Jake Shimabukuro još kaže: “Tako je pristupačan i tako “friendly, ” njegov zvuk svakoga razveseli. Svijet bi bio puno bolje mjesto kad bi svi malo ukulele svirali!”

Na svoj je novi album uvrstio samo dva covera – “Hallelujah,” Leonarda Cohena, i “Bohemian Rhapsody,” Freddieja Mercuryja. Na jednom od ”dinamički najograničenijih instrumenata” - ukuleleu, jedna od “dinamički najraznolikijih u kanonu rocka”!?

Uvijek mu, kaže Jake, prilaze i s nepovjerenjem gledaju ukulele, pitaju – a jel’ možeš na tome svirati, recimo... “Boemsku rapsodiju”?

Može! S aranžmanom, punim poštovanja prema skladatelju, Jake Shimabukuro, u jedinoj solo izvedbi na albumu, svira “Bohemian Rhapsody,” na ukuleleu. “Kad je sviram na koncertima, ljudi odmahuju glavom i samo se smijuckaju.”

XS
SM
MD
LG