Linkovi

Ruski zakon protiv profanosti - fer regulacija, ili sredstvo za kažnjavanje nepoželjnih?


Rusija je u julu mjesecu uvela zakon ko prijeti velikim novčanim kaznama za javno ispoljavanje profanosti u medijima, filmovima, literaturi , muzici i pozorištu. Ova restrikcija , najoštrija takve vrste od vremena Sovjetskog Saveza do danas, za cilj ima zaštitu ruskog jezika i kulture , a pozdravili su je oni koji tvrde da psovanje kao umjetnički izražaj , izmiče svakoj kontroli. Medjutim, mnogi umjetnici odbijaju ovaj potez, smatrajući ga prvenstveno cenzurom u skladu s najnovijim nizom konzervativnih zakona o moralnosti.

Ruski teatar se uzdigao kroz oštru propagandu Sovjetskog perioda, kao jedan raznovrstan forum za društveno i stvaralačko izražavanje.

Medjutim, ovaj nedavno doneseni zakon protiv profanoga , pozorište može kazniti i sa hiljadu i 400 dolara ukoliko su u predstavi prisutne psovke ili nešto što se smatra neprikladnim.

Pristalice tog zakona poput profesorice povijesti sa moskovskog državnog univerziteta, Anne Kuzmine, kažu da će zakon pomoći promociji kulture umjetničkog izražaja.

“Moje lično mišljenje je - a ja podržavam zakon - da su profano, i jezik prepun psovki , postali gotovo normalna stvar, čak izraz nekog šarma.Često se ljudi ni ne trude da pronadju prave riječi, nego govore emotivno, ali uz puno psovanja. ”, govori Kuzmina.

Zakon protiv profanosti takodjer zabranjuje javno prikazivanje filmova u kojima ima psovki, te zahtijeva da se na muzičke snimke, kao i knjige, stavljaju upozoravajuće naljepnice.

I dok se neki umjetnici slažu s time da se psovanje ponekad zloupotrebljava kako bi se privukla pažnja, većina ih je protiv svakog oblika cenzure i kažnjavanja.

Elena Gremina je direktorica neovisnog pozorišta Teatar -Doc, koje nije pristalo da se povinuje zakonu, koji je u julu donijela Duma.

“Duma je dobila nadimak "ludi štampač" s obzirom da su zakoni u polju kulture glupi - svaki gluplji od prethodnog. Zakoni su nelogični, apsurdni, i niko ne razumije šta se njima želi postići. ”, kaže Gremina.

I neki od ruskih literarnih džinova, kakav je Alexander Pushkin, su se koristili psovkama , s puno strasti.

Prije nego je zakon stupio na snagu, dramski pisac Evgeniy Kazachkov , je pomogao da se organizira komični show nazvan “Zbogom Psovke.”

On medjutim dodaje da postoje ozbiljne zabrinutosti kada su u pitanju restrikcije.

“Takodjer postoji sumnja da ovaj zakon ,koji je napisan vrlo dvosmisleno, neće biti korišten kao jedan univerzalni instrument kontrole i kazne, nego da bi kažnjavao odredjene nepoželjne ljude, u vrlo odredjenim lsučajevima. ”, naglašava Kazachkov.

Na zakon se gleda kao na konzervativan pokret kojim se treba uputiti ruska omladina ka više nacionalističkoj kulturi, u odnosu na liberalni Zapad.

Prošle godine je Duma kriminalizirala ono što je nazvala homoseksualnom propagandom, i uložila dodatne napore da zabrani da engleske riječi ulaze u ruski jezik.

Direktor teatra Nikitsky , Mark Rozovsky, kaže da Rusija upotrebljava zakone o moralnosti, kako bi odvratila pažnju javnosti od stvarnih i urgentnih problema s kojima vlast ne može da se nosi.

“Znate, ništa se ne postiže zabranama. One uvijek vode drugačijim rezultatima od onog što žele.To vam je isto kada se vodila borba protiv pijenja votke. Na isti način sada se bore protiv psovanja. ”, kaže Rozovsky.

Rusija svoju borbu protiv profanosti prenosi i na internet, planirajući da uskoro lansira software nazvan “swearbot” , koji je napravljen tako da izbacuje jezik koji se smatra neprikladnim.

Rusko Ministarstvo kulture je odbilo zahtjev Glasa Amerike da da svoj komentar na ovo pitanje.

XS
SM
MD
LG