Linkovi

Svijet: Politički i drugi interesi u definiranju uzroka pada ruskog aviona nad Sinajem?


"Najbolji način istrage je sve činjenice do kojih su došli istražitelji staviti na sto ispred najboljih svjetskih eksperata da objektivno definiraju uzrok."

Neslaganja o uzroku pada ruskog putničkog aviona nad Sinajem ne jenjavaju ni nakon desetak dana od nesreće u kojoj su poginule 224 osobe. Zvaničnici više zemalja kao mogući uzrok, i prije bilo kakvih konkretnijih rezultata istrage, navode ekploziju bombe u avionu vrlo brzo nakon polijetanja, drugi pak misle da bi uzrok mogao biti propust u održavanju, treći da je riječ o greški pilota. Svaka od tih ocjena ili tvrdnji motivirana je određenim političkim, ekonomskim ili sigurnosnim interesima, ponajviše kada su u pitanju Rusija i Egipat.

Militanti takozvane Islamske države tvrde da su njihovi pripadnici podmetnuli bombu u avion tipa Airbus a321. Neki zvaničnici obavještajnih agencija navode da je u presretnutim komunikacijama između terorističkih grupa bilo govora o podmetanju bombe.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama je, u intervjuu za jedan radio program rekao da je bomba vjerojatni uzrok i istakao da "tu mogućnost uzimamo vrlo ozbiljno."

Putnici koji prolaze kroz aerodrom u Sharm el-Sheiku, odakle je poletio ruski avion, smatraju da je kontrola nedovoljna. Jedan od njih je i Dale Parkyn, britanski turista:

"Ni na jednoj tački moj prtljag nije prošao kroz skener. Mislim da je to vrlo krupan propust."

Do sada nema nijedne čvrste činjenice da je bomba unesena ili podmetnuta u avion uzrok pada. Najviši zvaničnici Rusije i Egipta upozoravaju na krajnji oprez prema toj mogućnosti. I jedni i drugi imaju svoje razloge, kaže Mokhtar Awad, analitičar Centra za američki progres, i objašnjava:

"Za Egipat to je slučaj u kojem bi, da se pokaže tačnom tvrdnja o podmetnutoj bombi, posljedice po ugled zemlje, posebno njenog turističkog segmemnta i avionskog transporta, bile vrlo teške. Upravo zbog toga ima i ocjena da bi Egipat mogao pokušati da prikrije takvu mogućnost. Za Rusiju je vrlo vjerojatno da ne želi ISIL-u otvoriti vrata za propagadne poruke da je to osveta za rusku vojnu intervenciju u Siriji. Moskva nastoji uvjeriti ruske građane da akcije izvan granica Rusije ne predstavljaju nikakvu opasnost po njihovu sigurnost ili opasnost po njihov život."

Dosta je avio-eksperata koji, kao mogući uzrok pada ruskog aviona, ističu strukturalne i mehaničke neispravnosti na avionima. Prije 14 godina sličan ruski avion, prilikom slijetanja na aerodrom u Kairu, donjim je dijelom repa „zaribao“ po pisti. Na sreću bez tragičnih posljedica. Uzrok je bio ranije neotklonjeni kvar u sletnom mehanizmu aviona. Slična neispravnost bila je uzrok najgore avionske nesreće, udesa japanskog aviona 1985. godine, u kojoj je poginulo više od 500 osoba. Prije nekoliko godina usljed nekorektno otklonjenih neispravnosti mehanizama u repu, kineski putnički avion raspao se u zraku. Poginulo je 225 osoba.

Steven Wallace, bivši dugogodišnji inspektor američke Federalne uprave za avio-saobraćaj i vodeći istražitelj u više avionskih nesreća, o održavanju mehanizama u repu aviona kaže:

"To mora biti urađeno tako kao da, maltene, avion sastavljate ponovo, da ga kompletno reparirate."

Po njegovoj ocjeni ključ utvrđivanja uzroka pada ruskog aviona je transparentnost istrage:

"Najbolji način istrage je sve informacije, sve činjenice, sve dokaze do kojih su došli istražitelji staviti na sto ispred najboljih svjetskih eksperata i pustiti ih da stručno i objektivno definiraju uzrok."

Ruski i egipatski istražitelji od prvog dana do sada vode istragu. Eksperti Sjedinjenih Država, a ni drugih zemalja, nisu pozvani da se uključe.

Svijet: Politički i drugi interesi u definiranju uzroka pada ruskog aviona nad Sinajem?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

XS
SM
MD
LG