Linkovi

Rusija: Internetom jedino do najšire javnosti


Protesti ne mogu uticati na politiku vladajuće strukture?
Protesti ne mogu uticati na politiku vladajuće strukture?

Nakon nedavnog verbalnog sukoba najpoznatijeg ruskog rok-muzičara Yuri Shevchuka i Vladimira Putina, moćnog predsjednika vlade, ruska televizija nije objavila pitanja i konstatacije Shevchuka. Samo odgovore gospodina Putina. U televizijskim emisijama nije bilo ni riječi ni o protestima koji su istog dana održani u Moskvi.

Internet je u Rusiji put i mogućnost da široki krug čitalaca, gledatelja i slušatelja bude informiran o dešavanjima, stavovima, komentarima i osvrtima na stanje u toj zemlji, da čuje i izrazi ono što inače nikada ne bi bili objavljeno u strogo kontriliranom medijskom prostoru Ruske Federacije. Jedan od tih događaja je nedavni verbalni sukob najpoznatijeg ruskog rok-muzičara Yuri Shevchuka i Vladimira Putina, moćnog predsjednika ruske vlade.

Pitanja Putinu "zaboravljena" u tv izvještajima: Yuri Shevchuk
Pitanja Putinu "zaboravljena" u tv izvještajima: Yuri Shevchuk

Yuri Shevchuk bio je jedna od istaknutih ličnosti ruskog javnog života, pozvanih u St. Petersburgu, na susret sa premijerom Putinom. Odavno poznat po otvorenim kritikama Kremlja, Shevchuk je iskoritio priliku i rekao, Putinu u lice, da Rusijom vlada, kako se izrazio, privilegirana klasa vojvoda, da ne postoji sloboda medija i da protesti protiv takvog stanja bivaju gušeni i razbijani surovom policijskom silom . Gospodin Putin je zatražio od Shevchuka da taj susret ne pretvara u vašar i ponudio slijedeći odgovor:

“Rusija nema budućnosti bez normalnog razvoja demokratije. To je jasno. Samo u slobodnom društvu, građanin se može stvaralački izraziti i pomoći razvoju zemlje, dati doprinos nauci, proizvodnji... Ako nema toga, društvo stagnira. Drugo najvažnije….da svako mora poštovati zakon.”

Ruska televizija nije objavila pitanja i konstatacije Yuri Shevchuka. Samo odgovore gospodina Putina. U televizijskim emisijama nije bilo ni riječi ni o protestima koji su istog dana održani u Moskvi. Oko 1.500 prosvjednika okupilo se na centralnom moskovskom trgu da izrazi neslaganje sa politikom vlade na čijem je čelu Vladimir Putin.

Internet za rusku opoziciju ima unikatan značaj: Ilya Yashin
Internet za rusku opoziciju ima unikatan značaj: Ilya Yashin

Policija je, 20 minuta nakon početka protesta, razbila skup i uhapsila 150 prosvjednika. Među uhapšenim bio je bloger Ilya Yashin. Nakon izlaska iz zatvora on je istakao da je Internet jedini način da ruske opozicione stranke i pokreti dobru do najšire javnosti:

“Internet za nas ima unikatan značaj. To je posljednja linija odbrane prava na slobodu govora u Rusiji. Ljudi nemaju mogućnost da na ruskoj televiziji kažu ono što misle o politici. Televizija nema živih, otvorenih programa, prostor u novinama je takođe uskraćen. Stoga blogosfera putem Interneta raste jako brzo posljednjih godina.”

Ilya Yashin očekuje mnoge proteste narednih mjeseci, odnosno do slijedećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Politički proces čvrsto kontroliran: Masha Lipman
Politički proces čvrsto kontroliran: Masha Lipman

Masha Lipman iz Moskovskog ogranka zadužbine Carnegie ne očekuje, pak, da će protesti rezultirati značajnim promjenama u Kremlju:

“Protesti ne mogu uticati na političku volju vladajuće strukture. Protesti nisu dio političkog procesa. Politički proces je vrlo čvrsto kontroliran, a ulazak na političku scenu Kremlj temeljito filtrira. Ipak, javna politička ćud, mislim da mogu reći ćud, se mijenja.”

Među Rusima je vrlo rašireno uvjerenje da će se Vladimir Putin ponovo kandidirati za funkciju predsjednika Rusije na izborima 2012. godine. Nedavne ankete pokazuju da i on, kao premijer, i Dmitri Medvedev, kao predsjednik Rusije, uživaju povjerenje građana na kojem bi im mogao pozavidjeti bilo koji lider. Putina podržava 80 odsto anketiranih , a Medvedeva 77.

U međuvremenu, procenat Rusa koji imaju pristup Internetu je već 37. Procjene govore da će i dalje brzo rasti.

XS
SM
MD
LG