Linkovi

Rusija – Zapad: Sadašnje tenzije opasnije od hladnoratovskih....?!

  • Henry Ridgwell, VOA

Ruske rakete tipa Iskander - psihološka ili stvarna prijetnja Zapadu

„Rusija, izuzev psiholoških, nema sredstva i oruđa za ravnopravnu konkurenciju na međunarodnoj sceni. Njena oružana sila je, komparativno, slabija od snaga NATO-a."

Ruske rakete, sposobne da nose nuklearne bojeve glave, raspoređene na obali Baltičkog mora, za analitičare su poziv na buđenje nakon te, posljednje u nizu više prijetnji Zapadu. To su projektili tipa Iskander, testirani su početkom ove godine, imaju domet od oko 500 kilometara i instalirani su u Kalinjingradu, ruskoj enklavi stisnutoj između Poljske i Litvanije.

Igor Sutyagin, analitičar Kraljevskog instituta u Londonu, tim povodom kaže:

"Dramatična reakcija Zapada povodom instaliranja tih raketa je poziv za buđenje, to je vrlo jasna poruka. To je kao kao kofa vode sa ledom na glavu, upozorenje da ne živimo u sigurnom svijetu."

Moskva tvrdi da je raspoređivanje raketa dio regularnih vojnih vježbi. Tokom ere hladnog rata tadašnji Sovjetski Savez držao je veće rakete u nekadašnjim Istočnoj Njemačkoj i Čehoslovačkoj. Sada....

"To je ideja uznemiravanja Zapada jer Rusija, izuzev psiholoških, nema borbena sredstva i oruđa za ravnopravnu konkurenciju na međunarodnoj sceni. Ruska oružana sila je, komparativno, slabija od snaga NATO saveza" – ističe Sutyagin.

Još jedan alarm za Zapad je instaliranje punkta protiv-raketnog odbrambenog sistema S-300 u ruskoj pomorskoj bazi u Siriji. Moskva taj potez ne smatra zveckanje oružjem, a general Igor Konashenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, tvrdi:

"Svrha te raketne baterije je objezbjeđivanje sigurnosti pomorske baze Tartus i ruskih mornaričkih snaga od napada iz zraka. Nije jasno zašto instaliranje tog punkta izaziva takvu uzbunu i reakcije naših zapadnih partnera."

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je u novinskom tekstu objavljenom ovog tjedna da su tenzije između Zapada i Moskve sada mnogo opasnije od hladnoratovskih. Analitičar Sutyagin se slaže sa takvom ocjenom:

"To je tačno, procjenjivano je na osnovu nepredvidivosti ponašanja ruske strane. To je dio pshilologije za kojom posežu. Treba se predstavljati bijesnim, nadmenim, nerazumnim da svako pomisli... ovaj ili ovi su zaista ludi i bolje je skloniti im se sa puta."

Rusko provociranje igre nerava vidljivo je na sjeverno-evropskom nebu. Ruski vojni avioni prolijetali su u niskom letu iznad američkih vojnih brodova u Baltičkom moru prije nekoliko mjeseci. Prošlog tjedna finski vojni avioni presreli su ruske mlaznjake SU-27 u zračnom prostoru Finske. Moskva je tu povredu suverenita Finske, zemlje sa kojom dijeli 1.300 kilometara dugu granicu, demantirala.

Finska nije članica NATO saveza, ali održava tijesne veze sa zapadnom vojnom alijansom kao snažan oslonac protiv eventualne ruske agresije. Krajem prošlog tjedna Robert Work, zamjenik američkiog ministra odbrane, u Helsinkiju je potpisao američko-finski sporazum o vojnoj obuci i razmjeni oabještajnih podataka i informacija.

XS
SM
MD
LG