Linkovi

Rusija – Zapad: Sadašnje tenzije opasnije od hladnoratovskih....?!


Ruske rakete tipa Iskander - psihološka ili stvarna prijetnja Zapadu
Ruske rakete tipa Iskander - psihološka ili stvarna prijetnja Zapadu

„Rusija, izuzev psiholoških, nema sredstva i oruđa za ravnopravnu konkurenciju na međunarodnoj sceni. Njena oružana sila je, komparativno, slabija od snaga NATO-a."

Ruske rakete, sposobne da nose nuklearne bojeve glave, raspoređene na obali Baltičkog mora, za analitičare su poziv na buđenje nakon te, posljednje u nizu više prijetnji Zapadu. To su projektili tipa Iskander, testirani su početkom ove godine, imaju domet od oko 500 kilometara i instalirani su u Kalinjingradu, ruskoj enklavi stisnutoj između Poljske i Litvanije.

Igor Sutyagin, analitičar Kraljevskog instituta u Londonu, tim povodom kaže:

"Dramatična reakcija Zapada povodom instaliranja tih raketa je poziv za buđenje, to je vrlo jasna poruka. To je kao kao kofa vode sa ledom na glavu, upozorenje da ne živimo u sigurnom svijetu."

Moskva tvrdi da je raspoređivanje raketa dio regularnih vojnih vježbi. Tokom ere hladnog rata tadašnji Sovjetski Savez držao je veće rakete u nekadašnjim Istočnoj Njemačkoj i Čehoslovačkoj. Sada....

"To je ideja uznemiravanja Zapada jer Rusija, izuzev psiholoških, nema borbena sredstva i oruđa za ravnopravnu konkurenciju na međunarodnoj sceni. Ruska oružana sila je, komparativno, slabija od snaga NATO saveza" – ističe Sutyagin.

Još jedan alarm za Zapad je instaliranje punkta protiv-raketnog odbrambenog sistema S-300 u ruskoj pomorskoj bazi u Siriji. Moskva taj potez ne smatra zveckanje oružjem, a general Igor Konashenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, tvrdi:

"Svrha te raketne baterije je objezbjeđivanje sigurnosti pomorske baze Tartus i ruskih mornaričkih snaga od napada iz zraka. Nije jasno zašto instaliranje tog punkta izaziva takvu uzbunu i reakcije naših zapadnih partnera."

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier upozorio je u novinskom tekstu objavljenom ovog tjedna da su tenzije između Zapada i Moskve sada mnogo opasnije od hladnoratovskih. Analitičar Sutyagin se slaže sa takvom ocjenom:

"To je tačno, procjenjivano je na osnovu nepredvidivosti ponašanja ruske strane. To je dio pshilologije za kojom posežu. Treba se predstavljati bijesnim, nadmenim, nerazumnim da svako pomisli... ovaj ili ovi su zaista ludi i bolje je skloniti im se sa puta."

Rusko provociranje igre nerava vidljivo je na sjeverno-evropskom nebu. Ruski vojni avioni prolijetali su u niskom letu iznad američkih vojnih brodova u Baltičkom moru prije nekoliko mjeseci. Prošlog tjedna finski vojni avioni presreli su ruske mlaznjake SU-27 u zračnom prostoru Finske. Moskva je tu povredu suverenita Finske, zemlje sa kojom dijeli 1.300 kilometara dugu granicu, demantirala.

Rusija – Zapad: Sadašnje tenzije opasnije od hladnoratovskih....?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Finska nije članica NATO saveza, ali održava tijesne veze sa zapadnom vojnom alijansom kao snažan oslonac protiv eventualne ruske agresije. Krajem prošlog tjedna Robert Work, zamjenik američkiog ministra odbrane, u Helsinkiju je potpisao američko-finski sporazum o vojnoj obuci i razmjeni oabještajnih podataka i informacija.

XS
SM
MD
LG