Linkovi

Rusija na Balkanu: Što gore, to po interese Moskve bolje


"Otkloniti američki i evropski uticaj, spriječiti integraciju regiona u zapadne institucije, stvarati trajno haotično stanje... to je cilj Rusije.“

Pažnja svjetske javnosti daleko je više usmjerena na politiku Rusije prema baltičkim državama i Ukrajini i Gruziji, nekadašnjim članicama bišveg Sovjetskog saveza, nego na rusku politiku prema Balkanu. Dosta je, međutim, eksperata i analitičara koji ocjenjuju da je rastući ruski uticaj u više država nastalih raspadom Jugoslavije takođe krupan politički i strateški izazov po interese Zapada na tom području. Moskva, u najkraćem, nastoji preduprijediti integraciju tih država, bivših jugoslovenskih republika, u euro-atlantske integracije koristeći političke tenzije i nepovoljne ekonomske okolnosti u tim državama.

U Makedoniji dvogodišnju političku krizu tamošnji nacionalisti uvode u opasnu fazu potpirujući etničke tenzije u pokušajima da osujete istrage o krupnoj korupciji.

U Crnoj Gori navodni pokušaj državnog udara, prvobitno pripisivan srbijanskim nacionalistima, podržavan je, kako se sada neki tvrde, djelovanjem ruskih tajnih službi da bi se osujetio pristup Crne Gore NATO-savezu.

Nedavno upućeni voz iz Srbije ka granici Kosova sa natpisima Kosovo je Srbija na 21 jeziku, za koji se navodi da zapravo stigao iz Rusije, bila je krupna provokacija za vlast i Albance Kosova.

Rusi podržavaju i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske u pozivima na referendum o neovisnosti tog bosansko-hercegovačkog entiteta.

U najkraćem, stanje krupnih političkih neizvjesnosti u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Makedoniji otvara vrata Rusiji, ocjenjuje Edward Joseph, analitičar vašingtonskog Instituta za svjetska zbivanja:

"Kada krupna pitanja na Balkanu držite otvorenim, praktično omogućavate povratak nacionalističkog virusa. I to je vidljivo, vrlo jasno, u svim dijelovima bivše Jugoslavije, uz par izuzetaka."

Drugi analitičar, Janusz Bugajski iz Centra za evropsku politiku i analize, smatra da Rusija ima razrađen plan destabilizacije Balkana kojim želi od tog regiona napraviti za, kako kaže, NATO neprijateljsku teritoriju. On ističe:

"Otkloniti američki i evropski uticaj, spriječiti integraciju regiona u zapadne institucije, stvarati trajno haotično stanje... to je cilj Rusije. Zapamtite, ruska vlast i uticaj održavaju se i uspijevaju na propagandi, korupciji, propadanju država i teritorijalnim nesuglasicama.... Sve te začine imamo na Balkanu."

Eksperti ocjenjuju da su na Balkanu nužni mnogo veći angažman i podsticaji Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država na provođenju reformi bez kojih region dalje ne može. Makedonija, kako se posebno ističe u State Departmentu, mora što prije formirati održivu vladu i riješiti političku krizu koja vrlo ozbiljno koči njen demokratski i ekonomski razvoj i put ka euro-atlanstskim integracijama.

Rusija na Balkanu: Što gore, to po interese Moskve bolje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG