Linkovi

Rusko demokratsko društvo zahtijeva od vlasti u Srbiji da se "okonča progon antiratnih Rusa"


Žena drži transparent na kojem na ruskom piše: "Moja Rusija sjedi u zatvoru!" tokom mitinga podrške ruskim političkim zatvorenicima u Beogradu, Srbija, subota 21.01.2023.
Žena drži transparent na kojem na ruskom piše: "Moja Rusija sjedi u zatvoru!" tokom mitinga podrške ruskim političkim zatvorenicima u Beogradu, Srbija, subota 21.01.2023.

Nevladino Rusko demokratsko društvo je uputilo zahtjev predsjedniku i Vladi Srbije da se "okonča progon antiratnih Rusa zbog njihovih stavova i legitimnih društvenih aktivnosti", saopšteno je 31. jula.

Zahtjev Ruskog demokratskog društva uslijedio je nakon što je policija u Srbiji 25. jula odbila da produži dozvolu boravka antiratnom aktivisti Vladimiru Volohonskom.

Prije toga je drugi aktivista, Peter Nikitin, proveo dva dana na beogradskom aerodromu zbog zabrane ulaska.

Obojica su osnivači Ruskog demokratskog društva, koje okuplja kritičare ruskog predsjednika Vladimira Putina i protivnike ruske invazije na Ukrajinu.

Društvo je ukazalo da su u postupcima protiv Nikitina i Volohonskog vlasti u Srbiji kao razlog navele neodređene bezbjednosne probleme.

"Zahtijevamo od Vlade, predsjednika i svih državnih organa Srbije da zaštite elementarna građanska i ustavna prava ljudi koji žive na njenoj teritoriji, bez obzira na njihovo državljanstvo", navodi se u saopštenju.

Udruženje je ocijenilo da se postupci protiv Volohonskog i Nikitina "ne mogu objasniti ničim drugim osim željom određenog dijela vlastodržaca da zaustave zakonite djelatnosti aktivista Ruskog demokratskog društva u Srbiji".

"Pošto odluke nisu propraćene nikakvim objašnjenjem u čemu se tačno sastoji javna opasnost njihovih postupaka, bilo ko od više hiljada antiratno nastrojenih Rusa, Ukrajinaca i Bjelorusa u Srbiji koji ne žele da kriju svoja uvjerenja mogu postati meta ovakvih mjera", naglašava se u saopštenju.

Ističu i da antiratna udruženja građana Rusije danas djeluju u većini demokratskih zemalja Evrope i svijeta, ali da aktivistima nije poznat nijedan slučaj pokušaja iseljenja njihovih aktivista pod izgovorom zaštite "državne bezbjednosti".

Zahtjeve Ruskog demokratskog društva, koje od početka invazije na Ukrajinu organizuje antiratne proteste u Beogradu, podržalo je preko pedeset ruskih antiratnih organizacija, aktivista i političkih disidenata.

Predstavnici vlasti u Srbiji nisu komentarisali slučajeve protiv Volohonskog i Nikitina.

Do mjera protiv članova Ruskog demokratskog društva, došlo je nakon što su Sjedinjene Američke Države 11. jula uvele sankcije protiv direktora Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Kao jedan od razloga za sankcije, pored navoda o umiješanosti u korupciju i trgovinu drogom, SAD su navele i Vulinove veze sa Rusijom.

Vulinova djela SAD su nazvale "destabilizirajućim, koja su omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu".

Vulin, poznat po svojim bliskim odnosima sa Moskvom, te kontakte nije prekinuo ni nakon što je Rusija započela invaziju na susjednu Ukrajinu u februaru 2022.

Evropska unija je uvela više paketa sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Srbija se do danas nije pridružila zapadnim sankcijama Rusiji, uprkos mnogobrojnim pozivima.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG