Linkovi

Ruski sud na Krimu osudio novinara RSE na šest godina zatvora


FILE - The wife of the arrested Vladyslav Yesypenko, Kateryna, with a poster in his support near the Office of the President of Ukraine in Kyiv, July 7, 2021.
FILE - The wife of the arrested Vladyslav Yesypenko, Kateryna, with a poster in his support near the Office of the President of Ukraine in Kyiv, July 7, 2021.

Sud na ukrajinskom Krimu osudio je dopisnika RSE/RL Vladyslava Yesypenka na šest godina zatvora zbog navodnog posjedovanja i transporta eksploziva, optužbu koju je on odlučno odbacio.

Gradski sud u Simferopolju izrekao je presudu i kaznu 16. februara nakon suđenja iza zatvorenih vrata.

Tužitelji su zatražili od suda da novinara osudi na 11 godina zatvora.

Yesypenko, dvojni rusko-ukrajinski državljanin koji doprinosi RFE/RL, priveden je na Krimu u martu 2021. pod sumnjom da je prikupljao informacije za ukrajinske obavještajne službe.

Prije hapšenja, pet je godina radio na Krimu i izvještavao o društvenoj i ekološkoj situaciji na poluotoku.

Yesypenko je tokom sudske rasprave 15. februara svjedočio da vlasti "žele diskreditirati rad slobodnih novinara koji stvarno žele pokazati stvari koje se doista događaju na Krimu".

Ukrajinska pravobraniteljica Lyudmyla Denisova osudila je presudu suda, nazvavši slučaj protiv Yesypenka izmišljenim.

"[Sve] optužbe protiv ukrajinskog državljanina [Jesipenka] su izmišljene i politički motivirane", napisala je Denisova na Telegramu, zahtijevajući Yesypenkovo hitno puštanje na slobodu.

Denisova je također pozvala međunarodnu zajednicu da obrati pozornost na "sustavno kršenje prava ukrajinskih građana po politički motiviranim optužbama od strane zemlje agresora".

Predsjednik RFE/RL Jamie Fly, koji je suđenje nazvao "izrugivanjem pravde", rekao je 15. februara da je Yesypenko "pritvoren bez razloga, brutalno mučen za 'priznanje' napravljeno za TV i osuđen na osam mjeseci poslije lažnog suđenja."

"Vladislava treba odmah pustiti i pustiti da se pridruži supruzi i kćeri, koje su čekale da se vrati kući od prošlog marta", dodao je.

Zagovornici slobode medija, uključujući Odbor za zaštitu novinara i izvjestitelja bez granica, zajedno s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom i američkim State Departmentom, među onima su koji su pozvali na hitno puštanje Yesypenka na slobodu u nedostatku ikakvih dokaza o nedjelima.

Moskva je nezakonito anektirala Krim početkom 2014., a tjednima kasnije pružila je podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine, gdje je oko 13.200 ljudi ubijeno u sukobu koji traje do danas.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG