Linkovi

Ruski predsjednik posjetit će Silicijsku dolinu prije susreta s Barackom Obamom


Ruski predsjednik posjetit će Silicijsku dolinu prije susreta s Barackom Obamom
Ruski predsjednik posjetit će Silicijsku dolinu prije susreta s Barackom Obamom

Stručnjaci vjeruju da Medvjedev pokušava stvoriti interes za svoj plan o uspostavi slične high-tech zone u predgrađima Moskve

Ovaj tjedan u posjet Sjedinjenim Država dolazi ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev. Vjeruje se da će glavni naglasak njegova posjeta biti na trgovinski i drugim ekonosmkim pitanjima

Međutim, glavna točka trodnevne turneje ruskog predsjednika po Americi bit će posjet Silicijskoj dolini u sjevernoj Kaliforniji, području poznatom po industriji softwarea i koncentraciji investicijskog kapitala. Robert Legvold sa sveučilišta Columbia kaže da ruski predsjednik Medvjedev želi da i njegova zemlja – u predgrađu Moskve - ima nešto poput Silicijske doline. "U regiji zvanoj Skolkova je i poznati fakultet poslovnog menadžmenta. To je dosta velik prostor. Više se lokacija natjecalo, kada je Medvjedev objavio tu inicijativu, i na kraju su odabrali upravo to mjesto. Rusi žele povezati poslovnu zajednicu, znanstvene istraživačke centre i taj fakultet".

David Kramer, bivši visoki dužnosnik američke diplomacije, za mandata George W. Busha, kaže da se predsjednik Medvjedev očito želi upoznati s razvojem Silicijske doline, ali ga zanima i zapadni kapital i ekspertiza. John Parker s Nacionalnog obrambenog sveučilišta smatra da je Medvjedevljeva inicijativa dio šireg plana da se Rusija modernizira. "Oni shvaćaju da se – bez obzira na zaradu od nafte i plina – ruska ekonomija mora modernizirati. Ako to ne učine, Rusija će slabiti. Zbog toga, njihov vrh želi da se više investira u tehnološki razvoj".

Da bi se to dogodilo, kaže John Parker, inicijativa poput Skolkove, ne smije ostati usamljena. Cijeli njihov sustav mora postati moderniji, jer ako imate samo jednu tehnološku oazu, a sve ostalo je zastarjelo, niste napravili ništa – kaže ovaj američki stručnjak. Nakon posjeta sjevernoj Kaliforniji, ruski predsjednik dolazi u Washington gdje se sastaje s predsjednikom Obamom.

David Kramer kaže da su odnosi Amerike i Rusije dobri. "Administracija predsjednika Obame izdvaja upravo američko-ruske odnose kao jedan od svojih vanjskopolitičkih uspjeha. Po mom mišljenju, ta tvrdnja više govori o njezinim vanjskopolitičkim prioritetima, a manje o stvarnom stanju odnosa između dvije zemlje. Međutim, činjenica jest da su odnosi sada bolji nego krajem 2008, kada je bilo napetosti zbog rusko-gruzijskog rata".

Američki analitičari očekuju da će dvojica državnika razgovarati o nizu pitanja, među ostalim o kontroli naoružanja, nedavno postignutom američko-ruskom sporazumu o smanjenju nuklearnih arsenala, sankcijama protiv Irana, kao i o bilateralnim ekonomskim i trgovinskim odnosima.

XS
SM
MD
LG