Linkovi

Ruska novinarka protjerana sa Kosova poslije privođenja


Kosovska policija
Kosovska policija

Kosovske vlasti uhapsile su tokom vikenda rusku novinarku Dariju Aslamovu i protjerali je iz zemlje pod optužbom da je špijunirala za Moskvu, uz zabranu ulaska na Kosovo u trajanju od pet godina.

"Svako ko, sa određenim ciljevima ili direktivama, krši ili pokušava da destabilizuje našu zemlju, suočiće se bez sumnje sa snagom zakona Republike Kosovo", saopštio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja koji je za Radio Slobodnu Evropu potvrdio da je Aslamova uhapšena na sjeveru Kosova.

Svečlja je na objavi na Facebooku istakao da su "mnoge zemlje dokazale da se bavila špijunažom za ruske vojne obavještajne službe i da je djelovala pod maskom novinara".

"Ista je učestvovala i u borbama u Ukrajini tako što je vodila propagandu o ruskoj invaziji na Ukrajinu", dodao je Svečlja.

Među fotografijama koje je Svečlja podijelio u objavi na Facebooku, vidi se Aslamova sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i sirijskim predsjednikom Bašarom al Asadom.

Svečlja je rekao da su kosovske vlasti bile upoznate sa njenim aktivnostima, a prema njegovim riječima, Aslamovoj je zabranjen ulazak u mnoge zemlje.

"U ovom slučaju je zabranjen i angažman relevantnih aktera se nastavlja dok se ne razjasne njene namjere", rekao je šef policije Kosova.

"Njen pokušaj da uđe u našu zemlju, pored toga što se poklapa sa dešavanjima na sjeveru zemlje, jasno dokazuje ruske veze i propagandu, kojima se Srbija već priključila i koje imaju cilj da destabilizuju našu zemlju", dodao je Dželjalj Svečlja.

Slobodna Evropa piše da je Dariji Aslamovoj 2017. godine bio zabranjen ulazak u Moldaviju i da je u to vrijeme radila je za ruski medij Komsomolskaja pravda, naklonjen Kremlju.

Ruski servis Radija Slobodna Evropa javio je 7. augusta da je Komsomolskaja pravda prenijela da su je kosovske vlasti pustile tog dana ujutru i da se sada nalazi u Srbiji.

Prema navodima njenih urednika, za koje se navodi da su kontaktirali Aslamovu, ona je sada u Raški do koje je stigla autobusom.

Svojim urednicima, prenosi RSE, rekla je da su je ispitivali i granični službenici u Srbiji.

Prema pisanju lista, Aslamova je boravila u Srbiji i na Kosovu kako bi pripremila "poseban materijal o nedavnim tenzijama" između dvije zemlje.

RSE piše da je Aslamova je također radila u Ukrajini kao ratni dopisnik ruskog propagandnog kanala Cargrad.

Viđena je kao novinarka u mnogim ratnim zonama, uključujući Čečeniju, Abhaziju, Nagorno-Karabah, Osetiju, Tadžikistan i bivšu Jugoslaviju.

Tokom svoje karijere, intervjuisala je bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Više puta je hapšena u ratnim zonama.

U pojedinim objavama na Facebooku se vidi da je bila u Ukrajini, tačnije u regionima Marijupolja i Donbasa, poslije izbijanja rata u toj zemlji.

Tri dana prije početka rata, 21. februara, Putin je donio odluku da pošalje ruske trupe u regione koje kontrolišu separatisti na istoku Ukrajine i potpisao je ukaze o priznavanju dva istočna regiona Ukrajine kao Narodnu Republiku Donjeck i Narodnu Republiku Lugansk.

Aslamova je ovu odluku smatrala pobjedom za ova dva regiona poznata kao Donbas.

"Plakala sam kao dijete od radosti! 8 dugih godina… i evo nas! Pobjeda", poručila je na društvenim mrežama 22. februara.

Ambasada Rusije: Pritvaranje Aslamove je provokacija Prištine

Ambasada Rusije u Beogradu ocijenila je da je privođenje Aslamove "provokacija Prištine i potpuno nepoštovanje osnovnih demokratskih principa, uključujući slobodu medija", zatraživši ujedno od međunarodnih organizacija da se oglase.

Ambasada je ocijenila da Priština nije dozvolila ruskoj novinarki da uđe na Kosovo pod "izmišljenim izgovorima… apsurdno je optužujući je da radi za ruske specijalne službe", prenio je Kossev, regionalni portal sa sjevera Kosova.

Kako tvrde, Aslamova je ispitivana više sati, ali joj je i zabranjena upotreba mobilnog telefona i oduzete lične stvari radi pretresa.

Potvrdili su također da je novinarka u međuvremenu puštena, te da se nalazi na teritoriji centralne Srbije.

Ruska ambasada u Beogradu saopštila je da je o incidentu odmah obavijestila međunarodne predstavnike na Kosovu, među kojima je i UNMIK, kao Sekretarijat UN-a, preko Stalne misije Ruske federacije pri UN-u u New Yorku, pozivajući ih da se oglase.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG