Linkovi

Rusija se okreće ka Istoku


Rusija se okreće ka Istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

Zapadni lideri ovaj tjedan bojkotiraju ogromnu vojnu paradu u Moskvi, povodom komemoracije 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, zbog akcija Rusije u Ukrajini. No, mnogi azijski čelnici, uključujući i kineskog predsjednika Xi Jinpinga, prisustvovat će komemoraciji, ilustrirajući tako okretanje Rusije Istoku kako rastu napetosti sa Zapadom. Analitičari, međutim, kažu da su razlozi tog okretanja više ekonomski nego ideološki. Iz Moskve, izvještava Daniel Schearf.

Zapadni lideri bit će uočljivo odsutni kada Rusija bude pokazala svoju vojnu moć na ogromnoj paradi obilježavanja 70. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Potez je odgovor na Kremaljsku aneksiju Krima prošle godine i vojnu podršku Rusije pro-ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Ali, što je važno za predsjednika Vladimira Putina, mnogi azijski lideri će doći, kaže Aleksander Gabujev, direktor programa Rusija u Azijsko-Pacifičkom regionu, pri Centru Carnegie u Moskvi. "Vojna parada u Moskvi, 9. maja, definitivno je sada jedan od najvažnijih simbola za Putina, kako bi ojačao svoj legitimitet kod kuće i pokazao da nije sam."

Moskva je trebala biti domaćin sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu na njegovom prvom inozemnom putu prije nego što je put otkazan zbog 'unutrašnjih korejskih' pitanja. Ali, ekonomski odnosi rastu brzo otkako je Pjongjang namirio svoj dug iz sovjetske ere.

Dvije strane bi mogle dostići ciljanu trgovinsku razmjenu od jedne milijarde dolara do 2020., kaže direktor novog rusko-korejskog poslovnog vijeća, Vitalij Survilo, premda je sada, dodaje, ona mnogo manja. "Sada je neznatna, ali raste brzo zadnje dvije godine, 2013. i 2014. Nadamo se da će nastaviti tako i ove godine."

Premda se Južna Koreja pridružila Kini u suzdržavanju od sankcija protiv Rusije, upravo dinamika između Moskve i Pekinga raste na važnosti, kaže Gabujev. "S obzirom da su i odnosi sa ugovornim saveznicima Sjedinjenih Država, Japanom i Južnom Korejom, u teškoj situaciji, ostaje samo jedan veliki partner - Kina. Što dulje budemo imali tu konfrontaciju između Rusije i Zapada, to će značajnija postajati veza između Rusije i Kine."

Kad je Zapad nametnuo Rusiji ekonomske sankcije, Peking i Moskva su prošle godine sklopili ugovor o prirodnom plinu, vrijedan 400 milijardi dolara.

Predsjednik Putin retorički predstavlja Rusiju kao alternativu zapadnoj moći i ideologiji, ali je ustvari fokusiran na ekonomiju. "Položaj Rusije u Euroaziji određuje njenu ulogu kao važnog faktora koji međusobno približava civilizacije Zapada i Istoka, te mi stoga želimo ojačati naše odnose sa svim zemljama azijsko-pacifičke regije i igrati aktivnu ulogu u izgradnji sistema slobodne trgovine i u ekonomskoj i investicijskoj suradnji."

Usprkos političkim napetostima, trgovinske veze Rusije sa Zapadom neće tako skoro biti premašene onima sa Azijom. Evropska unija ostaje najveći trgovinski partner Rusije, noseći gotovo polovinu od ukupne ruske trgovine.

XS
SM
MD
LG