Linkovi

Putin će posjetiti Kinu kako bi produbio "partnerstvo bez ograničenja" s Xijem


Ruski predsjednik Vladimir Putin, desno, i kineski predsjednik Xi Jinping prisustvuju prijemu u Kremlju u Moskvi, 21. marta 2023. (Sputnjik/Pavel Byrkin/Kremlj preko Reutersa)
Ruski predsjednik Vladimir Putin, desno, i kineski predsjednik Xi Jinping prisustvuju prijemu u Kremlju u Moskvi, 21. marta 2023. (Sputnjik/Pavel Byrkin/Kremlj preko Reutersa)

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastat će se naredne sedmice u Kini sa Xi Jinpingom u pokušaju da produbi partnerstvo između dva najveća strateška konkurenta Sjedinjenih Država.

Putin će prisustvovati forumu Pojas i put u Pekingu 17. i 18. oktobra, što je njegovo prvo putovanje izvan bivšeg Sovjetskog Saveza otkako je Međunarodni krivični sud sa sjedištem u Hagu izdao nalog za njim u martu zbog deportacije djece iz Ukrajine.

Kina i Rusija proglasile su partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posjetio Peking samo nekoliko dana prije nego što je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najsmrtonosniji kopneni rat u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju svojom najvećom prijetnjom nacionalne države, dok američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti definisano egzistencijalnim nadmetanjem između demokratija i autokratija.

"Tokom protekle decenije, Xi je sa Putinovom Rusijom izgradio najznačajniji neprijavljeni savez na svijetu", rekao je za Reuters Graham Allison, profesor na Univerzitetu Harvard i bivši pomoćnik ministra odbrane pod Billom Clintonom.

"SAD će morati da se pomire s nezgodnom činjenicom da su sistemski rival koji se brzo raste i revanšistička jednodimenzionalna supersila s najvećim nuklearnim arsenalom na svijetu čvrsto usklađeni u suprotstavljanju SAD-u."

Biden je Xija nazvao "diktatorom" i rekao da je Putin "ubica" i lider koji ne može ostati na vlasti. Peking i Moskva su prekorili Bajdena zbog tih komentara.

Od rata u Ukrajini, Putin je uglavnom boravio unutar bivšeg Sovjetskog Saveza, iako je prošle godine posjetio Iran radi razgovora s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem.

'BEZ OGRANIČENJA'?

Nekada stariji partner u globalnoj komunističkoj hijerarhiji, Rusija se tri decenije nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. sada smatra mlađim partnerom obnovljene komunističke Kine pod Xijem, najmoćnijim kineskim vođom od Mao Cetunga.

Putin i Xi dijele širok pogled na svijet, koji Zapad vidi kao dekadentan i u opadanju, baš kao što Kina osporava američku nadmoć u svemu, od kvantnog računarstva i sintetičke biologije do špijunaže i teške vojne moći.

Ali Xi, koji vodi ekonomiju od 18 biliona dolara, mora uravnotežiti bliske lične veze s Putinom sa realnošću suočavanja sa ekonomijom Sjedinjenih Država od 27 biliona dolara - još uvijek najjačom svjetskom vojnom silom i najbogatijom.

Sjedinjene Države su upozorile Kinu da ne isporučuje Putinu oružje dok se Rusija, ekonomija od 2 triliona dolara, bori protiv ukrajinskih snaga koje podržavaju Sjedinjene Države i Evropska unija.

Aleksandar Gabujev, direktor Carnegie Russia Eurasia Centra, rekao je da je optika ukrajinskog rata učinila velike javne poslove malo vjerovatnim u ovom trenutku.

"Putin je definitivno počasni gost", rekao je Gabuev, dodajući da će se razgovarati o vojnoj i nuklearnoj saradnji.

"U isto vrijeme mislim da Kina nije zainteresirana za potpisivanje bilo kakvih dodatnih ugovora, barem u javnosti, jer sve što se može prikazati kao dodatni priliv novca u Putinovu ratnu škrinju i Putinovu ratnu mašinu nije dobro u ovom trenutku."

Složenost vojne saradnje doprinosi i neizvjesnost oko sudbine ministra odbrane Li Shangfua, koji nije viđen u javnosti više od šest sedmica.

Čelnici ruskih energetskih giganata Gazproma i Rosnjefta, Aleksej Miler i Igor Sečin, pridružiće se Putinovoj pratnji tokom njegove posete, rekli su za Reuters izvori upoznati sa planovima.

Rusija želi da osigura dogovor o prodaji više prirodnog gasa Kini i planira da izgradi gasovod Snaga Sibira-2, koji bi prolazio kroz Mongoliju i imao godišnji kapacitet od 50 milijardi kubnih metara (bcm).

Nejasno je hoće li dogovor o plinu - posebno cijena i trošak izgradnje - biti dogovoren.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG