Linkovi

Rusija ponovno otvara vrata stranim investitorima


Rusija ponovno otvara vrata stranim investitorima
Rusija ponovno otvara vrata stranim investitorima

Rusija ulaže dodatne napore da se priključi globalnoj investicijskoj zajednici

Prazne uredske zgrade u Moskvi podsjetnik su na prošlogodišnji ruski ekonomski krah. Ovogodišnji ekonomski oporavak anemičan je i upola manji od ekonomskog rasta Kine, Indije i Brazila. O tome se razgovaralo na nedavnom skupu stranih investitora u Moskvi među kojima je bio i Tony Brenton, bivši britanski veleposlanik u Rusiji, a sada savjetnik za Lloyds Insurance.

Svi su svjesni toga da je Rusija imala užasnu recesiju. Ekonomija je pala za gotovo devet posto. Ruske vlasti tvrde da su iz toga izvukli teške pouke“.

Mnogi strani ulagači smatraju ulaganja u Rusiji riskantnima. No Kremlj se nada da će ublažiti te bojazni ulaskom u Svjetsku trgovinsku organizaciju nakon gotovo dva desetljeća čekanja. Andrew Somers predsjednik je Američke trgovinske komore u Rusiji.

Nakon što uđe u Svjetsku trgovinsku organizaciju – vjerojatno na proljeće - Rusija bi mogla izgledati privlačnija za investicije. Postoji podjela na one koji već posluju u Rusiji i koji su zaključili da mogu napredovati te na one koji još nisu ni razmišljali o ulaganjima u Rusiju“.

Guverner Californije, Arnold Schwarzenegger i ekipa američkih ulagača u visoku tehnologiju uzvratili su posjet ruskog predsjednika Dmitrija Medvjedeva Silicijskoj dolini ranije ove godine. Schwarzenegger kaže da je Rusija zlatni rudnik ekonomskih prilika.

U Rusiji postoje brojne prilike. Kad ih pogledate to je kao da shvatite da se nalazite u rudniku zlata ili dijamanata, a na vama je samo da uđete i počnete ih vaditi“.

No unatoč ovakvoj podršci istaknutih ličnosti te petogodišnjeg programa privatizacije vrijednog 50 milijardi dolara brojne ruske kompanije još uvijek su pod državnom kontrolom. Još jednom bivši britanski veleposlanik Tony Brenton.

Vjerujem da će ulagači tražiti jamstva za ulaganja u određene državne kompanija od kojih su neke nevjerojatno neučinkovite“.

Još jedan veliki rizik je široko rasprostranjena korupcija. Transparency International, organizacija koja prati globalnu korupciju, postavila je Rusiju na 154-to mjesto po korupciji od 178 zemalja pri čemu je Rusija okarakterizirana kao zemlja s najvećom razinom korupcije u Europi. Elena Panfilova predstavnik je Transparency Internationala za Europu.

„Nazvala bih taj trend korumpiranom stabilizacijom“.

Unatoč tim zaprekama neke strane kompanije dobro posluju u Rusiji. U roku od tri godine očekuje se da će Rusija imati najveće tržište automobila u Europi. Južnokorejski Hyundai upravo je otvorio tvornicu u Rusiji, a francuski Renault pokušava udvostručiti svoju investiciju u jednu kompaniju koja je u državnom vlasništvu. Andre Cranston radi u Rusiji 15 godina za međunarodnu računovodstvenu kompaniju KMPG.

Uvjeren sam da u Rusiju dolaze velika imena, ali obično taj proces sporo teče“.

Kad američki investitori dolaze u Rusiju suočavaju se sa sve manjim kulturnim šokom. Starbucks se širi diljem Moskve. Kompanija Miller upravo je otvorila pivovaru, a hotelski lanci Hilton i Holiday Inn objavili su ekspanziju u Rusiji.

XS
SM
MD
LG