Linkovi

Rusija nije izvršila plaćanje obveznica nakon što su SAD blokirale sredstva


FILE - A Russian ruble coin is pictured with U.S. currency in Moscow, March 15, 2022.
FILE - A Russian ruble coin is pictured with U.S. currency in Moscow, March 15, 2022.

Ruska vlada po prvi put u više od jednog stoljeća kasni s plaćanjem svog državnog duga, prema S&P Globalu, firmi koja prati kreditnu sposobnost vlada i velikih poduzeća diljem svijeta.

Vijest dolazi nekoliko dana nakon što je ruska vlada, koja nije mogla pristupiti rezervama u američkim dolarima u stranim bankama, 4. aprila uplatila 649 miliona dolara u ruskim rubljama.

Propust Rusije da izvrši isplate svojim vlasnicima obveznica rezultat je raznih sankcija koje su uvedene kako bi se kaznila vlada zemlje zbog sukoba u Ukrajini koji je u toku. Prošloe sedmice, na dan dospijeća plaćanja, američko ministarstvo finansija objavilo je da će pooštriti ograničenja na sredstva ruskih deviznih rezervi koje se drže u američkim bankama.

Uprkos sankcijama uvedenim u danima nakon 24. februara kada je Rusija započela najnoviji sukob, američkim bankama bilo je dopušteno obraditi određena plaćanja ruske vlade, uključujući ona vlasnicima obveznica.

Kao rezultat promjene položaja riznice, JPMorgan Chase, banka u kojoj Rusija drži velike depozite u američkim dolarima, nije bila u mogućnosti obraditi plaćanje dospjelo 4. aprila.

Rublje nisu zamjena

Taj potez SAD-a ostavio je Rusiji mogućnost plaćanja svojim vlasnicima obveznica koristeći čvrstu valutu koju drži centralna banka zemlje. No, istoga dana, Rusija je umjesto toga prebacila, kako je rekla, ekvivalentan iznos ruskih rubalja na račune otvorene za vlasnike obveznica iz "neprijateljskih nacija" i proglasila da su plaćanja izvršena u cijelosti.

S&P Global je u ponedjeljak potvrdio da prijenos rublji ne predstavlja plaćanje ruskog duga jer ugovor izričito zahtijeva da se plaćanje izvrši u dolarima.

Tehnički, postoji razdoblje odgode od 30 dana, što Rusiji daje rok do početka maja da izvrši plaćanje i izbjegne neispunjavanje obaveza. Međutim, S&P Global je u priopćenju rekao da ne očekuje da će ta zemlja uopće moći izvršiti plaćanje.

"Sankcije Rusiji vjerovatno će biti dodatno pojačane u nadolazećim sedmicama, ometajući spremnost i tehničke sposobnosti Rusije da poštuje odredbe i uvjete svojih obveza prema vlasnicima inozemnih dugova", rekla je tvrtka.

Rusija protestira

U intervjuu za prokremljanski list Izvestia objavljenom u ponedjeljak, ruski ministar finansija Anton Siluanov opisao je neizvršenje plaćanja kao umjetno jer Rusija ima sredstva za plaćanje, ali je u tome spriječena.

"Rusija je pokušala u dobroj vjeri isplatiti vanjske vjerovnike", rekao je on za novine. “Unatoč tome, namjerna politika zapadnih zemalja je umjetno stvoriti zadanu vrijednost koju je napravio čovjek svim sredstvima.”

Siluanov je rekao da će Kremlj poduzeti pravne radnje u nastojanju da poništi posljedice neispunjenja obveza.

"Naravno da ćemo tužiti, jer smo poduzeli sve potrebne korake da osiguramo da ulagači dobiju svoje uplate", rekao je. Međutim, predvidio je da će proces biti dug i težak.

Neuobičajene okolnosti

Iako državni neplaćanja nisu neuobičajena, okolnosti oko neuspjeha Rusije da izvrši svoja plaćanja u dolarima pomalo su neobične, rekla je Anna Gelpern, profesorica prava na Sveučilištu Georgetown i suradnica na Peterson institutu za međunarodnu ekonomiju.

U prošlosti su sankcije dovele do neplaćanja država, obično zato što pridonose ekonomskom uništenju zemalja koje su im podvrgnute, oduzimajući im novac potreban za plaćanje. Rusiji zapravo ne nedostaje gotovine, s obzirom na njezine velike devizne rezerve i kontinuirano primanje prihoda od prodaje nafte i prirodnog plina.

"Nije neobično to što je platni sustav tačka pritiska", rekao je Gelpern za VOA. “Neobično je po tome što tačka pritiska nije ekonomska ili finansijska nego politička.”

Malo 'kazališta'

"Na neki način, sve je to kazalište, zar ne?" Nicolas Veron, viši saradnik Bruegela, briselskog ekonomskog trusta mozgova, rekao je za VOA.

“Ne postoji ekonomski pokretač za ovo. To je potpuno politički, ovisno o tome što SAD dopušta, a što ne, s iznimkom da Rusija nema apetita za iznošenje svojih ograničenih količina tvrde valute iz zemlje”, rekao je Veron.

Istaknuo je da će se, praktično, neispunjenje obveza malo promijeniti za Rusiju u bliskoj budućnosti.

“Osnovna jednadžba Rusije u ovom trenutku je da imaju suficit na tekućem računu zbog sve nafte i plina koje prodaju i njihovih visokih cijena”, rekao je Veron. "Oni dobivaju više novca od ostatka svijeta nego što moraju potrošiti tamo, pogotovo jer je gospodarstvo u kolapsu, a samim tim i uvoz pada, a ne raste."

Budući utjecaj vjerovatno mali

Za većinu zemalja, neispunjenje državnog duga moglo bi izazvati niz financijskih nesreća, što će ponajprije otežati zaduživanje pod dobrim uvjetima u budućnosti. No, prema Gelpernu, Rusija je sama sebe oštetila do tačke u kojoj normalne odluke o kreditnoj sposobnosti više neće biti na vrhu misli ulagača u budućnosti.

“Na tržištima se čini da se vođenje genocidnog rata i sankcioniranje donekle razlikuju od stvari na koje mislimo o tržišnoj reputaciji zbog vraćanja dugova”, rekla je. “Dakle, u mjeri u kojoj ova epizoda išta otkriva, tj. govori ulagačima... da ne mogu računati na to da će Rusija biti članica s dobrom reputacijom globalnog ekonomskog sistema, u očima vlada koje imaju moć unutar tog sistema.”

Osim toga, napomenula je da brutalnost napada na Ukrajinu i njezin narod praktički jamči da će Ruska Federacija biti predmet velikog broja sudskih tužbi u narednim godinama, te da će vjerovatno vezati imovinu Ruske Federacije koja je bila nasukana u inozemstvu nakon što su se počele primjenjivati sankcije.

"Po svijetu je razbacano toliko različitih lonaca imovine," rekao je Gelpern, "jer očito nisu bili spremni za širinu sankcija."

XS
SM
MD
LG