Linkovi

Rusija obećaje 'široku' podršku otcjepljenim gruzijskim područjima


Rusija obećaje 'široku' podršku otcjepljenim gruzijskim područjima
Rusija obećaje 'široku' podršku otcjepljenim gruzijskim područjima

Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev izjavio da normalni odnosi neće biti mogući sve dok je predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili

Dvije godine nakon izbijanja rata između Rusije i Gruzije zbog dvije proruske secesionističke regije taj sukob postao je još jedan "zamrznuti" rat u post-sovjetskom prostoru.

Pred godišnjicu rata, proteklog vikenda, ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev izjavio je da normalni odnosi neće biti mogući sve dok je predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili. U Tbilisiju, gruzijski predsjednik poručio je na vojnom groblju da je Rusija neprijatelj te da je opstanak njegove vlade dio „nezaustavljivog raspada starih carstava i imperijalnih sfera utjecaja“. Na terenu, pak, nema puno promjena nakon rata u kojem je poginulo 850 ljudi, a prognano 35 tisuća. U ožujku je otvoren jedini granični prijelaz između Gruzije i Rusije. Sporadični čarter-letovi povezuju dva glavna grada. Odsječeni od Rusije mladi Gruzijci manje govore ruski. U prekidu dva stoljeća veza generacija Gruzijaca odrasta više orijentirana na London i Pariz nego na Moskvu i Sankt Petersburg.

Premda je Rusija pobijedila u ratu nije dobila diplomatski mir, kaže Aleksej Malašenko, stručnjak za područje Kavkaza pri moskovskom Centru Carnegie. Izuzev Rusije niti jedna bivša sovjetska republika nije diplomatski priznala Abkhaziju i Južnu Osetiju, dvije separatističke regije koje je Rusija promovirala u neovisne države. "Taj neuspjeh reflektira nervozu oko poigravanja s post-sovjetskim granicama i potkopava rusko čelništvo u post-sovjetskom prostoru".

Na gruzijskoj strani predsjednik Sakašvili prebrodio je poraz njegove vojske od prije dvije godine. Val oporbenih skupova usmjerenih na njegovo rušenje nije uspio, a prije dva mjeseca njegova stranka pobijedila je na izborima za gradonačelnike diljem zemlje uključujući onu za gradonačelnika Tbilisija. Gruzijski predsjednik postupno je počeo izlaziti iz diplomatske izolacije te ovoga ljeta putuje po Europi u državne posjete. S druge strane, neovisnost Abkhazije i Južne Osetije priznali su samo Rusija, Nikaragva, Venecuela i pacifička otočka zemlja Nauru.

Anatolij Tsjganok, predsjednik jednog centra za vojna pitanja u Moskvi tvrdi da su ruski vojnici spasili narode te dvije republike od gruzijske agresije. "Rusija, međutim, nije uspjela uvjeriti svijet u svoje viđenje petodnevnog rata s Gruzijom".

Sljedeći važan datum na kalendaru Kremlja bit će veljača 2014. kad će Rusija biti domaćin Zimskih olimpijskih igara. Neka od olimpijskih borilišta nalaze se u blizini Abhazije, a analitičari predviđaju da bi Rusija do tada voljela uspostaviti mir s Gruzijom. No za sada naznaka toga nema. Ruski državni mediji nastavljaju demonizirati gruzijskog predsjednika i njegovu vladu. S druge strane, gruzijski dužnosnici ističu da će uložiti veto na članstvo Rusije u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ukoliko Moskva ne dopusti uspostavu carinskih postaja na granici Rusije prema Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Gruzijski je parlament također odobrio rezoluciju kojom se 25. veljače proglašava Danom sovjetske okupacije. Naime, tog dana 1921. godine Gruzija je inkorporirana u Sovjetski Savez. Sljedećeg mjeseca, kad počne nova školska godina, učenici će dobiti nove udžbenike iz povijesti u kojima se govori o 200 godina ruske okupacije u Gruziji.

XS
SM
MD
LG