Linkovi

Rusija donijela zakon kojim se poništava ratifikacija Ugovora o zabrani nuklearnih testiranja


Državna duma
Državna duma

Ruski parlament je usvojio zakon koji mijenja pravni stav Moskve o nuklearnim probama u vrijeme akutnih napetosti sa Zapadom.

Kako javlja Reuters, Donji dom, Državna duma, usvojio je u srijedu, 18. oktobra, drugo i treće čitanje prijedloga zakona kojim se opoziva ruska ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT). Oba su usvojena jednoglasno sa 415 glasova za.

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) je ugovor iz 1996. kojim se zabranjuje „svaka eksperimentalna eksplozija nuklearnog oružja ili bilo koja druga nuklearna eksplozija" bilo gdje u svijetu. CTBT zabranjuje sve nuklearne eksplozije posvuda, za sve zemlje i za sva vremena. Poštivanje Ugovora gotovo je univerzalno, sa 187 država potpisnica i 178 država koje su ga ratificirale.

Da bi stupio na snagu, Ugovor moraju ratificirati sve 44 države navedene u njegovom Aneksu 2, za što je još potrebno osam ratifikacija.

CTBT uspostavlja Međunarodni sistem praćenja (IMS) kako bi se osiguralo da nijedna nuklearna eksplozija ne prođe neotkrivena. Trenutno 305 certificiranih objekata – od ukupno 337 kada budu dovršeni – radi širom svijeta, koristeći četiri glavne tehnologije: seizmičku, hidroakustičku, infrazvučnu i radionuklidnu.

„Današnja odluka Državne dume Ruske Federacije da donese zakon kojim se poništava ruska ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) vrlo je razočaravajuća i vrijedna dubokog žaljenja“, piše u zvaničnom saopštenju koje je izdao direktor CTBTO, organizacije koja provodi CTBT ugovor, dr. Robert Floyd.

„Ova je odluka u suprotnosti s obnovljenom globalnom odlučnošću da CTBT stupi na snagu“, dodao je dr. Floyd.

Putin je 5. oktobra pozvao Dumu da izvrši promjenu kako bi „odrazila" poziciju Sjedinjenih Država, koje su potpisale, ali nikada nisu ratificirale sporazum iz 1996. godine.

Ukrajina je, kako navodi Reuters, rekla da Rusija pojačava „nuklearnu ucjenu".

Ruska Federacija je izjavila da opoziv ratifikacije ne znači da se povlači iz CTBT-a i da ostaje privržena Ugovoru, uključujući rad svih CTBTO nadzornih stanica na svom teritoriju i dijeljenje tih podataka sa svim državama.

Ruska Federacija je naznačila da će ostati članica Pripremne komisije CTBTO-a, s istim obvezama i pravima kao i sve druge države potpisnice.

Rusija kaže da neće nastaviti s nuklearnim testiranjem osim ako to ne učini Washington, ali stručnjaci za kontrolu naoružanja zabrinuti su da bi se moglo približiti testu koji bi Zapad doživio kao prijeteću eskalaciju u kontekstu rata u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG