Linkovi

Ron Paul - 'drugačiji republikanac'


Ron Paul objavljuje svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke u Iowi, 10. svibnja 2011.
Ron Paul objavljuje svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke u Iowi, 10. svibnja 2011.

"U Iraku smo potrošili trilijun dolara i izgubili pet tisuća vojnika. Uz sve to, ubili smo velik broj nedužnih ljudi."

Kongresnik iz Teksas Ron Paul objavio je svoju nominaciju za predsjedničku kandidaturu na izborima sljedeće godine. To ce biti njegova treća kandidatura od 1988. godine. Stručnjaci daju Paulu malu šansu da ce postati republikanski kandidat, medjutim njegovi libertarijanski stavovi o vanjskoj i unutarnjoj politici ce tu utrku učiniti zanimljivijom.

Kada se prije četiri godine kandidirao za republikanskog predsjednickog kandidata Ron Paul je imao mali ali odani krug pristaša. Sljedeće godine očekuje se da ce na te birače opet moći računati. Paul se razlikuje od većine ostalih republikanskih pretendenata po brojnim pitanjima, kako vanjskim tako i unutarnjepolitičkim, posebice po svojem protivljenju ratu u Afganistanu i Iraku.

Ron Paul je izjavio za televizijsku mrežu ABC da, premda je podržao američku akciju tijekom koje je ubijen čelnik al-Qaide Osama bin Laden, on je i dalje kritican kad je riječ o američkom ratu protiv terorizma: "I onda smo otišli u Irak i utrošili na to trilijun dolara i izgubili pet tisuća američkih života. Pri tome smo ubili vrlo veliki broj nedužnih ljudi."

Sedamdeset petogodišnji Ron Paul prvi se put natjecao za predsjednički položaj kao kandidat Libertarijanske stranke 1988. U Kongres je prvi put bio izabran 1976.

Ron Paul je najnoviji kandidat koji je obznanio svoju kandidaturu za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima. Bivši čelnik Zastupničkog doma američkog Kongresa Newt Gingrich takodjer je službeno objavio svoju nominaciju, a očekuje se da ce se veci broj republikanaca priključiti utrci u skoroj budućnosti, u procesu koji za ove izbore teče relativno sporo.

Medju njima je i bivši guverner savezne države Massachutets Mitt Romney, koji se vec natjecao 2008. Romney, prema mišljenju mnogih republikanca, ima najbolje izglede 2012. osvojiti nominaciju te stranke. Medjutim, Romney je meta kritika konzervativaca zbog reforme zdravstva koja je postala zakon u Massachusets dok je on bio guverner, reforma koja je kasnije postala model predsjedniku Baracku Obami za zakon o zdravstvu koji je prošle godine usvojen u američkom kongresu. Protivljenje reformi zdravstva bilo je jedan od ključnih faktora uspjeha republikanca na proslogodisnjim parlamentarnim izborima, što je potaklo rast konzervativnog Pokreta čajanke.

U jednom nedavnom govoru u saveznoj državi Michigan, Romney je branio zakon iz Massachusetsa te je rekao da se protivi Obaminom zakonu o zdravstvu jer je previše sveobuhvatan, te da svaka savezna država treba biti u mogućnosti izabrati za sebe optimalnu zdravstvenu politiku.

Romney je i dalje na vrhu popisa republikanskih kandidata po anketama javnog mnijenja, medjutim Karl Rove, politički savjetnik bivšeg predsjednika Georgea W. Busha izjavio je za televizijsku mrežu NBC da do sada republikanski glasači nisu impresionirani s ponudjenim kandidatima, pred kojima stoji mnogo posla prije početka samog procesa nominacije početkom 2012: "Ako bacite pogled na ankete uvidjet cete da još uvijek nema favorita te je teško iz tih brojeva dokučiti kako ce se utrka razvijati. Stoga, sto kandidati učine od sada do veljače bit će od kljucne važnosti."

I dok sve vise republikanskih kandidata ulazi u utrku, ankete pokazuju da su izgledi za reizbor predsjednika Obame sve bolji. Javno mnijenje o njemu se poboljšalo nakon ubojstva Osame bin Ladena i sve vise birača sada doživljava predsjednika Obamu kao odlučnog čelnika. Medjutim, većina analitičara smatra da je predsjednikova politička sudbina i dalje usko vezana za stanje domaće ekonomije. Matt Dallek, politički stručnjak sa Sveucilista Kalifornije, kaže: "Ekonomska situacija, cijene goriva, nedostatak pouzdanja u privredni oporavak ce, po mom mišljenju, potisnuti rat protiv terorizma u drugi plan do izbora u studenom 2012."

Nekoliko nedavno provedenih anketa sugeriraju da su Amerikanci i dalje pesimistični po pitanju stanja ekonomije, a takvo raspoloženje je ono sto ce predsjednik Obama i dalje pokušavati preokrenuti tijekom nadolazećih mjeseci.

XS
SM
MD
LG