Linkovi

U središtu zanimanja - mormonizam Mitta Romneyja


Mitt Romney je prvi iz Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana nominiran za američkog predsjednika. Ali mormonizam, ime pod kojim je vjera općenito poznata, mnogim je Amerikancima zagonetka. Jerome Socolovsky razgovarao je s jednim političarem, ujedno i rođakom Mitta Romneyja, iz savezne države Utah, koja je većinski mormonska.

Gradonačelnik i mormon. Ali Mike Winder, iz West Valley Cityja, voli da drugi vjerski čelnici svojom molitvom otvaraju sastanke gradskog vijeća.

Ovi Sikhi su bili pozvani nakon masakra u njihovom hramu u Wisconsinu.

“Bio sam dirnut tom tragedijom i potaknut da više mislim na njihovu zajednicu.

Sa šest milijuna sljedbenika, mormoni su također manjina u Americi i žive uglavnom na Zapadu. Mitt Romney je prvi Mormon koji je došao tako blizu izboru za predsjednika.

Winder je uzbuđen iz dva razloga.
“Mitt Romney je bratić moga djeda, također bratić moje bake.”

A onda i zato što je ovo ključan trenutak za mormone.
“Daleko smo došli. Imati republikanskog predsjedničkog kandidata, člana Crkve Isusa Krista svetaca posljednjih dana, to je za našu vjeru povijesni trenutak.”

Winder je pisao o tome kako su američki predsjednici tretirali mormone. Osnivatelj Moromonske crkve Joseph Smith kandidirao se za predsjednika 1844. godine.

Ali, Amerikanci općenito malo znaju o njihovoj crkvi i mnogi se pitaju kako bi ona mogla utjecati na političkog čelnika iz njihovih redova.

Mormonska se crkva često nalazila na meti kritičara zbog njenog promicanja konzervativnog programa.

Ali gradonačelnik Winder kaže da se crkveni dužnosnici ne bave politikom i ne miješaju u nju.
“Nikad ih nisam čuo da govore o nekom izabranom dužnosniku – gradonačelniku, guverneru, kongresmanu…”

Pedesetpet posto stanovništva West Valley Cityja čine mormoni. Gradonačelnik Winder uživa popularnost među svojim glasačima. Njegova je obitelj generacijama prodavala mlijeko u ovoj zajednici.

U mormonskim crkvama svatko je angažiran i to je dio njihove radne etike, kaže Winder.
“Trenutačno, radim s djecom, u nedjeljnoj školi, ali obavljao sam i razne druge zadaće. Nije važno tko ste – Mitt Romney ili netko drugi, svatko ima svoju ulogu u njegovoj ili njezinoj kongregaciji.”

Ovi mladi muškarci pripremaju se za misionarski posao. Ta je obuka obavezna za svakoga; i sam Romney je kroz nju prošao kad je bio mlad.

Crkva nema plaćeno svećenstvo. Imućniji se često biraju na čelničke pozicije, kaže kritičar mormonske crkve, izdavač Tom Kimball. To onima koji su izabrani, kaže on, daje osjećaj božanskog prava.
“Među nekim nižim crkvenim dužnosnicima rasprostranjeno je mišljenje da njihovo napredovanje u više crkvene urede, kao što je i Mitt Romney napredovao na položaj crkvenog vođe za nekoliko crkava… da je to nešto što dolazi od Boga.”

Romney je, dodaje Kimball, do sada izbjegavao govoriti o svojoj vjeri jer svjestan je da je ona mnogim Amerikancima nepoznata i čudna.
“Mormonizam je laka meta.”

Što Romney bude otvoreniji o svojoj vjeri, nadaju se mnogi mormoni, to će za Ameriku biti lakše da je prihvati, a to znači – veći su i izgledi za njegovu pobjedu na izborima u studenom.
XS
SM
MD
LG