Linkovi

SAD: Robot koji će moći i tu sitnicu .... otvoriti vrata


Brojnim mali motorima postignuta je fleksibilnost ljudske šake. Problem je bila snaga vještačkih prstiju, posebno palca kojim ruka steže predmet. I sve to je trebalo stati u prostor veličine šake.

Robot Sally je daljinski upravljani humanoidni robot kojim bi jednog dana mogle biti deaktivirane i uništavane eksplozivne naprave, ili kontrolirani veliki prostori, ili pak štićeni objekti. Djelo je istraživača Laboratorije za primjenjenu fiziku univerziteta Johns Hopkins, nedaleko od Washingtona. To je pokretna platforma, kreće se u tijesnom prostoru, prelazi preko manjih prepreka, iz neposredne blizine analizira raznorazne objekte i njima manipulira ekstremitetima sličnim ljudskim rukama. Na početku razvoja programa za robote te vrste nije previđano obavljanje stražarski dužnosti.

Glavni istraživač Laboratorije za primjenjenu fiziku univerziteta Johns Hopkins Mike McLaughlin, ističe:

"Cilj tog programa je razviti proteze koje će imati sve funkcije prirodnih ruku i robotom izvoditi sve one složene pokrete koje čovjek čini svojim rukama. Ideja je bila - protetičke ruke za ljude, koje već imamo razvijene, montirati na robotiziranu platformu i osposobiti robota za rizične operacije i situacije."

Zvuči jednostavno, ali nije bilo nimalo lako. Brojnim mali motorima postignuta je fleksibilnost ljudske šake. Problem je bila snaga vještačkih prstiju, posebno palca kojim ruka steže predmet. I sve to je trebalo stati u prostor veličine šake.

Naredni veliki problem bilo je kontroliranje vještačke ruke kaže Mike McLaughlin:

"Morali smo promisliti kako uvezati mozak i ruku. Pomogla su nam rješenja koja primjenjujemo kod pacijenata sa povredama kičme i u kojima pacijentov mozak, njegove misli kontroliraju pokrete ruke."

Naravno, za pretraživanja, spašavanja i druge rizične operacije robotom Sally biće upravljano daljinski, bezično, uz korištenje specijalnih rukavica i naočala. Te naočale omogućavaće vrlo preciznu kontrolu pokreta vještačkih ruku.

Roboti slični Sally-u mogu biti korišteni i u situacijama u kojima čovjek još uvijek nezamjenljiv, uvjeren je Mike McLaughlin:

"Primjera radi otvaranje vrata, zatvaranje ventila, ulazak u objekte kao što je japanska Fukushima... to je ono što samo čovjek može da uradi. Potrebno nam je sredstvo, mašina sa sposobnostima sličnim čovjekovim, ako želimo da je koristimo u takvim situacijama."

U sadašnjem tehničko-tehnološkom trenutku robot Sally nije spreman za praktičnu upotrebu, ali za pet godina, predviđa Mike McLaughlin, može se očekivati izvanredan napredak.
SAD: Robot koji će moći i tu sitnicu .... otvoriti vrata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
XS
SM
MD
LG