Linkovi

SAD: Otišao ministar odbrane koji je znao politiku držati po strani


Robert Gates, bivši ministar odbrane SAD
Robert Gates, bivši ministar odbrane SAD

Gospodin Gates iz Pentagona odlazi u okolnostima rastućega zamora američke javnosti ratom u Afganistanu i pritiska za značajno smanjenje troškova Ministarstva odbrane, upozoravajući da je za Sjedinjene Države nužno da objektivno procijene vlastitu ulogu u svijetu.

Robert Gates se nalazio na čelu Pentagona više od 4 godine, obavljao je tu dužnost pod dva predsjednika i u vrijeme snažnog pojačavanja američkih vojnih snaga u Iraku i Afganistanu. Veliki dio tih snaga povučen je iz Iraka, smanjivanje broja vojnika počeće i u Afganistanu u julu ove godine, ali unatoč tome gospodin Gates odlazi u trenucima kada se vojne snage Sjedinjenih Država suočavaju sa rastućim izazovima.

Na čelo Ministarstva odbrane došao krajem 2006. godine, u vrlo bitnim momentima američkog rata u Iraku. I svo vrijeme dok je bio u Pentagonu uspijevao je politiku držati po strani.

„On je čovjek od integriteta, otvoren i jasan. On zna da je obaveza odbrane naše zemlje interes već od interesa bilo koje političke stranke“ - rekao je svojevremeno bivši predsjednik George W. Bush o Robertu Gatesu.

Analitičar instituta Heritage James Carafano ističe da je Gates uspijevao, jer je znao realizirati ono što predsjednici žele:

„Ljudi se često pitaju kako je mogao raditi i za Busha i za Obamu, dva predsjenika kompletno drugačijeg tipa liderstva. U njihovoj spoljnoj politici postojao je kontinuitet, ali stilovi su bili potpuno drugačiji. Robert Gates je bio u stanju provoditi zamisli obojice.“

Robert Gates je nadgledao dva povećanja američkih svojnih snaga. U Iraku je time tok rata značajno preusmjeren, što je rezultiralo okončanjem borbenih operacija američkih jedinica. U Afganistanu, opet zahvaljući pojačanju, stvoreni su uvjeti za početak smanjenja vojnog kontingenta.

Analitičari procjenjuju da je budućnost oba vojna angažmana još uvijek neizvjesna, ali se slažu u ocjeni da je za Roberta Gatesa sigurnost američkih vojnika bila vrhunski prioritet.

„Više nego iko, osim predsjednika, ja sam odgovoran što ste vi, vojnici, na frontu. Ja sam čovjek koji potpisuje odluke o raspoređivanju i taj težak teret svakodnevno sam nosio četiri i po godine“ - rekao je nedavno gospodin Gates.

Bio je često u Afganistanu i Iraku, sa vojnicima čiji je život izložen brojnim opasnostima i rizicima. O njima je govorio sa punim poštovanjem, bolno preživljavajući svaki tragičan ishod:

„Svako veče upućujem pisma porodicama mladih Amerikanaca kao što je bio Doug Zembiec. To su sinovi i kćeri naše zemlje.“

Robert Gates je čovjek koji je govorio jednostavno i otvoreno. Nije ništa dodavao ili uljepšavao, prikrivao ili izbjegavao. O funkciji ministra odbrane znao je reći:

„Po mom mišljenju, bilo koji budući ministar odbrane koji bi savjetovao predsjedniku da ponovo pošalje velike kopnene snage u Aziju, ili na Srednji Istok, ili u Afriku trebalo bi dobro da razmisli, kao što je to znao reći general MacArthur.“

Evropskim članicama NATO saveza Robert Gates je bez uvijanja stavljao do znanja da njihova finansijska i podrška na frontovima slabi snagu Saveza, ističe analitičar Carafano:

„Sve što je Gates, kao ministar govorio, je apsolutno tačno. NATO ne daje dovoljno.“

Gospodin Gates iz Pentagona odlazi u okolnostima rastućega zamora američke javnosti ratom u Afganistanu i pritiska za značajno smanjenje troškova Ministarstva odbrane, upozoravajući da je za Sjedinjene Države nužno da objektivno procijene vlastitu ulogu u svijetu:

„Da li, u osnovi, šaljemo poruku ostaku svijeta - rekao bih Kini, Iranu, Sjevernoj Koreji i drugim zemljama - da Sjedinjene Države idu kući, da se zatvaraju, da streme samoutvrđivanju.“

To je pitanje, smatra gospodin Gates, na koje moraju odgovoriti Kongres i cijela Amerika.

XS
SM
MD
LG