Linkovi

Richmond: 150-ta godišnjica građanskog rata


Richmond, glavni grad savezne države Virginije
Richmond, glavni grad savezne države Virginije

Prije rata, Richmond je bio jedan od najvećih centara za trgovinu robovima u Sjedinjenim državama. Istorijska mjesta objelodanjena u aprilu pričaju tu priču kroz cijeli grad, od dokova sa kojih su plovili čamci sa robovima duž rijeke, preko dijela gdje su robovi prodavani na aukciji, do temelja zatvora gdje su zatvarani, i groblja na kojem su sahranjivani i robovi, ali i oni Afro-Amerikanci koji su bili slobodni. Staza robova u Richmondu daje priču koju današnji stanovnici grada uglavnom nisu znali.

Prije 150 godina, Sjedinjene države su bile na početku građanskog rata koji je trajao četiri godine. Zemlja je bila podjeljena, jer se 11 saveznih država na jugu odvojilo kako bi osnovali Konfederativne države Amerike. Predsjednik Abraham Lincoln je ušao u rat protiv takozvanih pobunjeničkih saveznih država kako bi očuvao uniju i na kraju ukinuo ropstvo. Danas se Amerikanci prisjećaju tog rata, osobito u Virginiji, gdje se nalazio glavni grad konfederacije.

U saveznoj državi Virginiji je tokom građanskog rata došlo do više borbi nego u bilo kojoj drugoj saveznoj državi. 3 od 5 bitki je tu vođeno, uključujući prvu kopnenu bitku u Manasasu, 50 kilometara južno od Washingtona. Godišnjica te bitke obilježena u julu je privukla više od 5 hiljada glumaca koji su dočaravali taj period. Mnogi od njih su došli tu nekoliko dana prije kako bi kampovali.

Obitelj Brown ima dugu istoriju u saveznoj državi Virginiji, pa osjećam da je moja odgovornost da podijelim tu istoriju, da je naučim i pričam o njoj, kaže Robert Brown.

Richmond: 150-ta godišnjica građanskog rata
Richmond: 150-ta godišnjica građanskog rata

On objašnjava zašto su se njegovi preci borili za konfederaciju.

To je bio rat za političke slobode, i nezavisnu vladu. Oni su željeli biti izvan ruku federalne vlade, kaže on.

Nova vlada koju su osnovali je svoje sjedište imala u Richmondu, koji je bio i ostao glavni grad Virginije. Danas je to moderan grad sa više od 200 hiljada stanovnika, u kojem se nalazi mnogo stvari koje podsjećaju na prošlost. Kuća predsjednika konfederacije Jeffersona Davisa je obnovljena i izgleda kako je izgledala i kada su on i njegova obitelj tu živjeli tokom rata.

U njegovu, kao i čast drugih lidera konfederacije, su podignuti spomenici koji dominiraju jednim od glavnih bulevara u Richmondu. Muzej osnovan 25 godina nakon rata kako bi se očuvala ostavština propale nacije još uvijek privlači posjetitelje. Predsjednik Muzeja konfederacije Waite Rawls kaže da muzej danas ima drugačiju misiju.

Ovdje nastojimo predstaviti istoriju sa svom njenom zamršenosti. Mnogi od nas očekuju da damo takozvanu konfederativnu stranu priče. Ali mi zapravo nastojimo dati američku stranu priče, kaže Waite Rawls.

Richmond: 150-ta godišnjica građanskog rata
Richmond: 150-ta godišnjica građanskog rata

Dok je stalna izložba posvećena vojsci konfederacije, privremene izložbe istražuju druge teme, kao što je život na prvim linijama.

Tokom rata, 95% svih bijelaca muškaraca vojne dobi su išli u vojsku. Ali ko je hranio zemlju, kako je funkcionirala ekonomija? Najveći dio tog tereta je bio na leđima Afro-Amerikanaca, kako robova, tako i onih slobodnih, kaže Waite Rawls.

Prije rata, Richmond je bio jedan od najvećih centara za trgovinu robovima u Sjedinjenim državama. Istorijska mjesta objelodanjena u aprilu pričaju tu priču kroz cijeli grad, od dokova sa kojih su plovili čamci sa robovima duž rijeke, preko dijela gdje su robovi prodavani na aukciji, do temelja zatvora gdje su zatvarani, i groblja na kojem su sahranjivani i robovi, ali i oni Afro-Amerikanci koji su bili slobodni. Staza robova u Richmondu daje priču koju današnji stanovnici grada uglavnom nisu znali. Među njima je i državni delegat Delores McQuinn.

Bila sam zapanjena činjenicom da se to sve događalo upravo ovdje u Richmondu i da nismo o tome znali, kaže gospođa McQuinn.

Ona dodaje da je osobito važno za Afro-Amerikance, koji danas predstavljaju 50% stanovnika grada, da znaju tu istoriju. Oni su se godinama pribojavali godišnjica građanskog rata u Richmondu.

Kako smo otkrili stazu robova, Afro-Amerikanci sada osjećaju da su i oni bili dio te istorije, kaže Delores McQuinn.

Na stazi robova je i statua pomirenja, otkrivena 2007, simbol zacjeljenja. Richmond je na pravom putu, kaže Edward Ayers, koji je jedan od organizatora 150-te godišnjice obilježavanja građanskog rata.

Dugo nam je trebalo da priznamo punu ljudsku stranu te borbe, da priznamo ulogu i žena i muškaraca, i Afro-Amerikanaca i bijelaca. Ali to svakako počinjemo raditi, kaže Edward Ayers.

On želi da ljudi upamte da su borbe iz građanskog rata samo dio priče.

XS
SM
MD
LG