Linkovi

Riba - dobra za srce, ali ne pržena


Prema dosadašnjim rezultatima studije američke vlade, prekomjerno konzumiranje pržene ribe moglo bi dovesti do povećanog rizika od srčanog infarkta
Prema dosadašnjim rezultatima studije američke vlade, prekomjerno konzumiranje pržene ribe moglo bi dovesti do povećanog rizika od srčanog infarkta

Poznato je da je riba dobra za srce jer sadrži omega-3 masne kiseline koje pogoduju srčanom zdravlju. Međutim, jedna nova studija sugerira da nije važna samo količina ribe koju jedemo, već na koji je način pripravljamo. Naime, krivi način pripreme mogao bi biti recept za srčani udar

Jugoistok Sjedinjenih Država poznat je pod nazivom “pojas srčanog infarkta.” Naime, stanovnici tog dijela Amerike imaju 40 posto povećani rizik od srčanog udara, odnosno prestanka opskrbe krvi do mozga, najčešće uzrokovanog krvnim ugruškom.

Jedno istraživanje, koje se još uvijek provodi na 22 tisuće Amerikanaca, ukazuje na mogućeg krivca – prženu ribu. Iako mnogi u “pojasu srčanog infarkta” obično jedu dvije ili više porcija ribe tjedno, ta je riba često pržena u ulju, što znači da sadrži više kalorija, masnoća i povećane količine kolesterola.

Konzumiranje pržene ribe posebno je često kod Afro-Amerikanaca, koji je jedu tri i pol puta češće nego bijelci. Crnci inače imaju veći rizik od infarkta nego bijelci, bez obzira na to gdje žive. Američka srčana udruga preporuča konzumiranje ribe bogate omega-3 masnim kiselinama najmanje dva puta tjedno, ali pečenu ili s roštilja, a ne prženu. Prženje ribe u ulju smanjuje hranjive sastojke u ribi koji pridonose zdravlju srca, kaže Virginia Howard, jedna od autora studije Sveučilišta Alabame iz Birminghama:

"Prženjem ribe uništavaju se zdrave omega-3 masne kiseline, ono najbolje za organizam što dobivamo iz ribe. Možda se zbog toga moramo preorijentirati na drugačiji način spremanja ribe."

Ovo je istraživanje dio sveobuhvatnije studije koju financira američka vlada. Njen je cilj utvrditi regionalne i rasne razlike u oboljevanju od srčanih bolesti i infarkta. Neka od pitanja u upitniku kojeg su sudionici studije morali ispuniti bila su jedu li oštrige, školjke, tunu, prženu ribu ili neprženu ribu. Virginia Howard kaže da stanovnici jugoistoka Amerike ne jedu nužno ribu s velikom količinom omega-3 masnih kiselina, poput lososa, morskog psa ili sabljarke:

"Neke vrste ribe bolje su za prženje od drugih, a zdravije vrste ribe se najvjerojatnije se neće koristiti za prženje."

Virginia Howard kaže da će ona i njene kolege nastaviti pratiti sudionike ovog najnovijeg istraživanja kako bi mogli vidjeti da li će neki doživjeti infarkt te utvrditi može li se on dovesti u vezu s njihovom dijetom. Dosadašnji rezultati ove studije objavljeni su u stručnom medicinskom časopisu Neurology.

XS
SM
MD
LG