Linkovi

BiH: Institucije imaju razlog da potroše sav odobreni novac


Revizori istraživali kako državni nivo vlasti priprema budžet
Revizori istraživali kako državni nivo vlasti priprema budžet

Institucije Bosne i Hercegovine (BiH) u pravilu nastoje potrošiti sav novac u toku jedne godine sa namjerom da isto toliko imaju na raspolaganju i ubuduće.

Posljedica takve politike jeste da se troši bez neke potrebe, a obično u posljednja tri mjeseca u godini, naveli su revizori u nedavnom izvještaju.

Naprimjer, u periodu od septembra do kraja decembra 2015. godine tekući izdaci u institucijama BiH su bili veći za otprilike 22 miliona konvertibilnih maraka (KM) nego u ranijim mjesecima iste godine, pokazuju podaci Ministarstva finansija i trezora u BiH.

U posljednjih desetak godina provedeni su brojni međunarodni projekti, vrijedni najmanje 19 miliona KM, u cilju boljeg upravljanja budžetom. Ipak, Svjetska banka je 2014. godine bosanskohercegovačku javnu upravu ocijenila najmanje učinkovitom u Evropi.

U namjeri da se sagleda u kojoj mjeri postojeći način planiranja budžeta doprinosi povećanju efikasnosti i efektivnosti izdataka, Ured za reviziju BiH je sačinio analizu koja je objavljena prošle sedmice.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku osam institucija izvršne vlasti na državnom nivou. Revizori su analizirali dokumentaciju koja se tiče pripreme budžeta u 2015. i 2016. godini i zaključili kako postoji niz nedostataka i loših navika.

Bez motiva za uštedom

Tako su revizori utvrdili da Ministarstvo finansija i trezora, Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlament, a koji su odgovorni za budžet, nemaju potpune informacije „o namjeni i očekivanim rezultatima budžetskih zahtjeva, niti imaju informaciju o postignutim rezultatima i učinkovitosti budžetskih izdataka”.

U izvještaju revizori navode kako je praksa da se budžet za jednu instituciju planira na osnovu potrošnje te institucije u prethodnoj godini, a što nema skoro nikakve veze sa ostvarenim rezultatima.

Posljedica toga je da se nastavlja finansiranje programa koji, kako kažu revizori, nisu učinkoviti i predstavljaju trošak.

„Dugogodišnja praksa ovakvog odobravanja budžeta dovela je do situacije da BiH ima najneučinkovitiju javnu upravu u Evropi”, zaključuju revizori.

Rukovodioci institucija, pojašnjavaju revizori, teže da održavaju identičnu potrošnju, jer tako ostvaraju garanciju da će toliko novca dobiti i ubuduće.

Prema revizorima, oni koji imaju namjeru napraviti uštede, mogu samo imati probleme sa budućim budžetima, te nemaju motiva biti ekonomičniji.

Iz Vijeća ministara su 29. decembra prošle godine saopćili da su donijeli strategije koje tiču efikasnog i transparetnog trošenja novca. Namjeravaju, kako kažu, pojačati kontrolu sa ciljem praćenja „ne samo koliko se troši, nego za što i kako se troše budžetska sredstva”.

XS
SM
MD
LG