Linkovi

SAD: Preispitivanjem postojećeg do boljeg programa H1B viza


"Prema podacima američkog Ministarstva rada i zapošljavanja u naredne tri godine biće nepopunjeno milion i 400 hiljada radnih mjesta samo u sektoru razvoja softvera.“

Cilj jedne od izvršnih naredbi predsjednika Donalda Trumpa je preispitivanje programa odobravanja viza H1B po čijem se osnovu svake godine u Sjedinjene Države useljeva 85 hiljada stručnih i visoko obrazovanih radnika iz svih krajeva svijeta.

Jedan od njih je i Pete Tapaskar rođen je odakle je, preko Kanade, u Ameriku uselio sa tom vizom H1B. Kao američki državljanih radio je 15 godina u informatičko-tehnološkoj kompaniji ProSoft, kao menadžer odjela za zapošljavanje stručnih radnika iz inostranstva. Već duže vrijeme je i predsjednik Asocijacije malih i srednjih poslodavaca u informatičko-tehnološkom sektoru.

Smatra da uz mnoge koristi za kompanije, program zapošljavanja na osnovu viza H1B ima i neke otežavajuće okolnosti:

"Bilo bi jeftinije i lakše zapošljavati visoko-obrazovane i stručne Amerikance. Proces dovođenja tih radnika, državljana drugih zemalja kroz program viza H1B traje dugo, a u međuvremnu se i zatjevi na tržištu radne snage mogu promijeniti."

Amerikanaca sa znanjem i iskustvom potrebnim informatičko-tehnološkom sektoru nema dovoljno, kaže i Richard Burke, izvršni direktor IT kompanije Envoy Global:

"Prema podacima američkog Ministarstva rada i zapošljavanja u naredne tri godine biće nepopunjeno milion i 400 hiljada radnih mjesta samo u sektoru razvoja softvera. To je veliki i realan procjep."

Firma Envoy Global kreira programe i pruža pravne usluge američkim kompanijama koje traže visoko-stručne radnike za rad, i u Sjedinjemim Državama i u inostranstvu. I Richard Burke ukazuje i na činjenicu mnogi strani studenti koji završe studije tehničkim fakultetima američkih univerziteta ne ostaju u Sjedinjenim Država da rade:

"Svake godine na informatičko-tehnološkim i tehničkim fakultetima diplomira preko 300 hiljada stranih studenata. Ne pružamo im mogućnosti da ostanu i rade u Americi. I u tome nema logike. Imamo manjak stručnjaka te vrste, a vrlo pametne i ovdje, kod nas, obrazovane strane studente vraćamo kućama da nam budu konkurencija."

Richard Burke je nada da će nakon preispitivanja programa viza H1B, biti odobrena veća godišnja kvota tih viza:

"Rad, radna snaga, proizvodnja su mobilni. Ako američke kompanije ne mogu proizvoditi ovdje, preseliće poslovanje i proizvodnju u inostranstvo."

A to je upravo ono što se desilo i sa firmom ProSoft. Kupila ju je druga kompanija i dobar dio poslovanja prenijela u Indiju.

Pete Tapaskar takođe podržava izvršnu naredbu predsjednika Trumpa o reformiranju programa viza H1B i nada se eliminiranju određenog favoriziranja i nelojalne konkurencije. Naime, male firme ne mogu ponuditi stranim stručnjacima ono što im nude velike kompanije.

Ove godine, do kraja aprila, američkim službama za useljevanje podneseno je skoro 200 hiljada aplikacija za odobravanje viza H1B. To je skoro 2 i po puta više od kvote od 85 hiljada, kvote koja bi mogla biti promijenjana nakon analize dobrih i loših iskustava postojećeg programa i procesa odobravanja viza H1B.

SAD: Preispitivanjem postojećeg do boljeg programa H1B viza
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG