Linkovi

Republikanski natjecatelji za Bijelu kuću smatraju da se Amerika ne bi trebala miješati u europsku dužničku krizu


Republikanski natjecatelji za Bijelu kuću smatraju da se Amerika ne bi trebala miješati u europsku dužničku krizu
Republikanski natjecatelji za Bijelu kuću smatraju da se Amerika ne bi trebala miješati u europsku dužničku krizu

Mitt Romeny: "Naša država ne treba spašavati niti europske, a niti američke banke koje su vlasnice talijanskog duga"

Sinoć je održana još jedna televizijska debata republikanskih političara koji se bore za predsjedničku nominaciju svoje stranke, na izborima u jesen sljedeće godine.

Kako iz Michigana javlja Suzanne Presto, glavna tema debate bila je ekonomija.

Amerikance najviše brine razmjerno visoka nezaposlenost i državni proračunski manjak. Ali, prvo pitanje u debati bila je fiskalna kriza u Europi, pogotovo u Italiji. Kako bi Amerika trebala reagirati, ako uopće? - pitali su novinari.

Poslovni čovjek iz Georgije Herman Cain – u ovom trenutku jedan od najpopualrnijih republikanaca – smatra da se Sjedijene Države trebaju posvetiti vlastitim problemima, kako ne bi došle u situaciju poput talijanske. "Ili ćemo riješavati svoje probleme, ili ćemo propasti. Prvenstveno se treba posvetiti vlastitoj ekonomiji" - rekao je Cain koji smatra da u talijanskom slučaju Amerika može malo što učiniti jer je talijanski državni dug – kako je rekao – 'jednosatvno prevelik'.

Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, smatra pak da Europa sama može riješiti svoje probleme. "Naša država ne treba spašavati niti europske a niti američke banke, vlasnice talijanskog duga" - rekao je Romney.

Kongresnik iz Texasa Ron Paul očekuje međutim da će američka vlada na kraju spašavati financijski posrnulu Europu. Po njemu, to će biti 'stvarna tragedija za Ameriku'.

Najviše vremena u televizijskoj debati republikanski su političari proveli raspravljajući o unutrašnjim ekonomskim problemima – ubrzanju zapošljavanja i potrebi veće tržišne konkurencije. Oni smatraju da američka ekonomija nije dovoljno kompetitivna zbog toga što se država previše miješa u gospodarstvo a ni porezi – kako tvrde - guše poduzetništvo.

Mitt Romney je također kritizirao glavnog američkog trgovinskog partnera na svjetskoj sceni, Kinu, za koju – kako je rekao – 'važe neka druga pravila poslovanja i trgovine': "Prvo, Kinezi kradu tuđe patente i tehnologiju. Drugo, ulaze u naše kompjuterske sustave i kradu ono što je naše. I treće, svoju valutu umjetno održavaju podcjenjenom, tako da je njihova roba u inozemstvu jeftina. Zbog toga u Americi ljudi gube posao."

Mitt Romney je rekao da će – ako postane predsjednik – tužiti Kinu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji te da će na kinesku robu uvesti dodatne carine. Na to je reagirao njegov konkurent za predsjedničku nomianciju Jon Huntsman, bivši američki veleposlanik u Pekingu. "Tako će početi trgovinski rat s Kinom. To nije dobra ideja" - upozorio je Huntsman.

Tek na kraju televizijske raspre na Sveučilištu Oakland kod Detroita spomenuto je pitanje o kojem američka televizija više od tjedan dana neprestano izvještava – navodi da je Herman Cain devedesetih godina spolno maltretirao četiri žene. Cain je rekao da su optužbe laž i da je njemu 'najvažnije pitanje osobni integritet'.

Anketa Gallupa prošli je tjedan pokazala da je Mitt Romney ima najveće šanse da u studenom sljedeće godine bude izborni protivnik predsjedniku Baracku Obami. 45 posto republikanskih pristaša prognoziralo je da će Mitt Romney biti predsjednički kandidat stranke na izborima 2012, dok je 13 posto reklo da će to biti Herman Cain.

XS
SM
MD
LG