Linkovi

Republikanci kritiziraju ekonomsku politiku predsjednika Obame


Najviše mu zamjeraju rast proračunskog manjka kao i namjeru Obamine administracije da dopusti da porezne olakšice za najbogatije isteknu

Republikanci već mjesecima kritiziraju ekonomsku politiku Bijele kuće. Najviše zamjeraju rast proračunskog manjka kao i namjeru Obamine administracije da dopusti da porezne olakšice za najbogatije isteknu. Time bi se vratile razmjerno visoke porezne stope za dva posto najimućnijih Amerikanaca, koje su bile na snazi tijekom devedesetih.

Glavni kritičar vladine ekonomske politike je republikanski kongresnik iz Ohia, John Boehner, koji se nada da će, nakon izbora u studenom, postati predsjedatelj Zastupničkog doma. Zbog razmjerno loših gospodarskih pokazatelja iz srpnja i kolovoza, Boehner je zatražio ostavku cijelog Obamina gospodarskog tima.

"Predsjednik bi trebao zatražiti ostavku svih preostalih članova kabineta koji su odgovorni za ekonomiju – počevši s ministrom financija Timom Geithnerom i Larryjem Summersom, čelnikom Nacionalnog vijeća za ekonomiju. U studenom, na izborima za Kongres, građani će imati priliku da kažu što osjećaju. Međutim, nema vremena za čekanje – predsjednik već sad mora utvrditi tko je kriv za lošu ekonomsku situaciju."

Bijela je kuća odmah odgovorila. Republikanci su osam godina, za vrijeme administracije Georgea Busha, vodili gospodarsku politiku. Znamo kakvi su bili rezultati – rekao je jedan od glasnogovornika Bijele kuće, Bill Burton.

"Kongresnik Boehner bi dao otkaz ljudima koji su u posljednjih godinu i pol donosili vrlo teške odluke. Oni su zaslužni što se naša ekonomija danas kreće u ispravnom smjeru."

Nastupe Johna Boehnera i drugih političara iz Republikanske stranke ovih tjedana također obilježava ne samo anti-vladina retorika, već i vrlo oštra kritika 'Washingtona', što znači kritika političke i društvene elite općenito. Spominjući 'umorni i preveliki Washington, koji ne funkcionira', John Boehner je objasnio što bi njegova stranka poduzela ako bi u studenom izborila većinu u Kongresu.

"Da sam na čelu Zastupničkog doma, vodio bih ga drugačije. Ne mislim samo – drugačije od demokrata. Vodio bih ga drugačije i od demokrata i od republikanaca. Radio bih na tome da se politika vodi na nov način. Razumio bih što naše građane smeta i onda bih nastojao da se to promijeni, zauvijek."

No, John Beohner – primjećuju njegovi kritičari – nije objasnio kako bi on to točno učinio. Naime, i Barack Obama obećavao je slične stvari, na početku svog mandata. Iako većina američkih analitičara prognozira da će na izborima za Kongres ove jeseni republikanci pobijediti, dopredsjednik Joe Biden misli da neće. On je uvjeren da će Amerikanci još jednom – na trećim izborima za redom – odbaciti republikanske ideje o ekonomiji.

"Milijuni Amerikanaca izgubili su u ovoj krizi svoju ušteđevinu, plaću, posao i dom. A John Boehner s nostalgijom govori o prošlim vremenima. No, Amerikanci nisu nostalgični. Oni ne žele povratak na staro, oni žele da zemlja krene naprijed."

Kritika prethodne, Bushove administracije je otprilike izborni plan demokrata. No, demokrati će u tjednima i mjesecima koji dolaze morati pojačati svoje kritike. Jer, kako pokazuje jedna nedavna anketa, predsjednik Obama je razmjerno nepopularan. U ovom trenutku, samo 41 posto Amerikanaca smatra da on dobro obavlja svoj posao.

XS
SM
MD
LG