Linkovi

SAD: Republikanski predsjednički kandidati i vanjska politika


SAD: Republikanski predsjednički kandidati i vanjska politika
SAD: Republikanski predsjednički kandidati i vanjska politika

Mnogi republikanski kandidati imaju vrlo odlučne stavove o vanjskoj politici ali vrlo malo njih ima iskustva na tom polju

U američkoj politici očekuje se da će pitanja gospodarstva i radna mjesta dominirati izborima sljedeće godine. Mnogi republikanci koji se natječu za predsjedničku nominaciju svoje stranke imaju vrlo odlučne stavove o vanjskoj politici i, kako se odvija kampanja, s njima upoznaju javnost.

Posljednji koji se pridružio predsjedničkoj utrci je Rick Perry, koji se već više od deset godina nalazi na mjestu guvernera Teksasa. Ali kao i većina njegovih protivnika za nominaciju Republikanske stranke ima vrlo malo iskustva u vanjskoj politici. Tijekom nedavnog posjeta Iowi, saveznoj državi gdje se vrlo rano održavaju stranački predsjednički izbori, guverner Perry je ostavio malo dvojbi oko toga da ima odlučne poglede na odnose Sjedinjenih Država i Izraela i nacionalne sigurnosti općenito. "Izrael ne treba brinuti gdje ćemo mi biti, budem li ja izabran za predsjednika Sjedinjenih Država. Stajat ćemo uz svoje prijatelje. I ako ste naš neprijatelj, mi nećemo samo govoriti. Ako pokušate nanijeti štetu Sjedinjenim Državama, mi ćemo vas poraziti".

Kandidati obraćaju pozor i na rat u Afganistanu, posebice tijekom javnih debata. Republikanci odavno podržavaju američku vojnu nazočnost u Afganistanu, ali čak je i njihov najistaknutiji kandidat, bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney, primijetio tijekom nedavnih debata da je javnost umorna od tog rata. "U neko doba tijekom sljedeće dvije godine smanjit ćemo broj vojnika i doći do točke da će afganistanska vojska biti u stanju sačuvati suverenitet svoje vlastite zemlje od talibanske tiranije. To se mora dogoditi".

Iran je omiljena meta nekoliko republikanskih kandidata koji kažu da ta zemlja ostaje prijetnja broj jedan Izraelu i velik sigurnosni problem za Sjedinjene Države. Jedini koji se kloni ovakvih napada među kandidatima je kongresnik iz Teksasa Ron Paul. On kaže kako ne bi uvodio sankcije protiv Irana čak i da ta zemlja proizvede nuklearno oružje, a također je i jedini među republikanskim kandidatima koji se protivi ratovima u Afganistanu i Iraku. "Ja kažem da je politika mira slobodna trgovina, ostanimo po strani međunarodnih stvari, ne angažirajte se u tim ratovima i jednostavno dovedite naše vojnike kući".

Ovi komentari kongresnika Paula izazvali su oštri odgovor njegovog kolege kandidata Ricka Santoruma, bivšeg senatora iz Pennsylvanije. "Tko god kaže da Iran ne predstavlja prijetnju našoj zemlji, ili da ne predstavlja prijetnju Srednjem istoku očigledno nema jasan pogled na svijet. Njegov je pogled upravo onakav kakav ima Barack Obama".

Politički analitičari kažu da iako će američka ekonomija najvjerojatnije dominirati izbornim kampanjama, događaji u inozemstvu, posebice oni neočekivani, mogli bi imati utjecaj na izbore sljedeće godine. Stuart Rothenberg nedavno je gostovao u jednom televizijskom programu Glasa Amerike. "Radi se samo o rezultatima. Što će se dogoditi na terenu od sad pa do sljedećih izbora u Afganistanu i Iraku? Hoćemo li imati stabilna okruženja? Hoćemo li razgovarati o tome da se teroristima dopušta okupljanje i obučavanje?"

Ankete javnog mnijenja pokazuju da Amerikanci općenito imaju više povjerenja u način na koji predsjednik Obama vodi vanjsku politiku negoli domaću ekonomiju, što je još jedan razlog zašto će najvjerojatnije republikanski kandidati koncentrirati svoje napade na nezaposlenost i druga domaća pitanja.

XS
SM
MD
LG