Linkovi

Remdesivir: oprečni rezultati kliničkih studija


Različite studije daju oprečne rezultate o efikasnosti lijeka Remdesivir. Dok jedne pokazaju kako lijek ima efekta u terapiji COVID-19, druge nalaze kako nema statistički značajnog efekta.

Remdesivir, antivirusni lijek američke kompanije Gilead Sciences, funkcioniše tako što prekida stvaranje molekule RNK, inače nasljednog materijala nekih virusa. Ova tvar je nukleotidni analog i to nukleotida adenozina, koji se ubacuje u lanac RNK i ometa njegovu sintezu, a time, hipotetički i replikaciju virusa. Primarno, ovaj lijek je razvijan kao lijek za ebolu, ali s obzirom da je SARS-CoV RNK virus, bilo je razumno istražiti da li djeluje i na njega.

Uz još četiri lijeka, uključujući i antimalarike hidroksiklorokin i klorokin, ovaj lijek je bio uključen u Solidarity (Solidarnost) klinička ispitivanja koje je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija u cilju pronalaženja tvari koje bi mogle djelovati na SARS-CoV-2.

29. aprila američki National Institute of Allergy and Infectious Diseases /NIAID objavljuje preliminarne rezultate i zaključke National Institutes of Health/NIH kako se lijek pokazao boljim od placeba kod hospitaliziranih osoba oboljelih od COVID-19.

Rezultati NIH-a pokazuju smanjenje stope smrtnosti od 31%. To ne znači da je ovo čudotvorni lijek, ali bilo koje povećavanje stope preživljavanja je u ovakvim slučajevima važno. Međutim, ovo su tek preliminarni rezultati, a postoje i druga klinička ispitivanja remdesivira u toku.

Međutim, 29. aprila izlazi i rad u naučnom časopisu Lancet u kojem grupa kineskih naučnika objavljuje kako ovaj lijek nije signifikantno povećao preživljavanje niti skratio boravak u bolnici pacijenata.

Remdesivir je pokazao određenu efikasnost kod koronavirusa koji kod mačaka izaziva infektivni peritonitis (feline infectious peritonitis – FIP), ali ga Food and Drug Administration (FDA) još nije odobrila u tu svrhu. Gilead je radio ispitivanja ovog lijeka protiv SARS i MERS na životinjama gdje je lijek također pokazao određen stepen efikasnosti.

Potrebno je čekati još rezultata ispitivanja i naročito potencijalna klinička ispitivanja u fazi III, koja podrazumijevaju veći broj učesnika kako bi se bolje shvatio stvarni učinak Remdesivira pri terapiji COVID-19.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG