Linkovi

Sjedinjene države zabrinute stanjem vjerskih sloboda u svijetu


Godišnji izvještaj State departmenta o vjerskim slobodama za 2010 godinu
Godišnji izvještaj State departmenta o vjerskim slobodama za 2010 godinu

Zvaničnici State departmenta kažu da cilj objavljivanja ovog izvještaja nije kazniti te zemlje, nego ih podstaći da poboljšaju stanje vjerskih sloboda u svojoj zemlji. U izvještaju se također hvali izvjestan broj zemalja zbog koraka koje su poduzele ka zaštiti prakticiranja vjere.

Vlada Sjedinjenih Država je objavila godišnji izvještaj o stanju vjerskih sloboda u svijetu. Najgori kršitelji ovih sloboda su, kako se navodi, Burma, Kina, Eritreja, Iran, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija, Sudan i Uzbekistan. Zvaničnici State departmenta kažu da cilj objavljivanja ovog izvještaja nije kazniti te zemlje, nego ih podstaći da poboljšaju stanje vjerskih sloboda u svojoj zemlji. U izvještaju se također hvali izvjestan broj zemalja zbog koraka koje su poduzele ka zaštiti prakticiranja vjere.

Na press konferenciji na kojoj je predstavljen izvještaj, američka državna tajnica Hillary Clinton je izjavila da su vjerske slobode temeljno ljudsko pravo i jedan od središnjih elemenata američke vanjske politike.

Sa ovim izvještajem, ne namjeravamo prosuđivati druge zemlje ili sebe isticati kao savršen primjer. Ali Sjedinjenim državama je stalo do vjerskih sloboda, i uložili smo napore kako bi se osigurale vjerske slobode. Želimo da one budu dostupne u cijelom svijetu, i želimo stati na stranu hrabrih ljudi širom svijeta koji su odlučni u prakticiranju svoje vjere, usprkos neprijateljstvima i nasilju, rekla je gospođa Clinton.

Burma, Kina, Iran i Sjeverna Koreja su među osam zemalja koje se u izvještaju označavaju kao zemlje koje izazivaju najveću zabrinutost. Među njima su i Afganistan, Saudijska Arabija, Sudan i Eritreja. U izvještaju se procjenjuju vjerske slobode u gotovo 200 zemalja i lista od prije godinu dana se nije izmijenila.

Iran se i dalje nalazi na listi zemalja od osobite zabrinutosti, zbog oštrog ograničavanja vjerskih manjina koje nisu Šiti. Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad se kritizira zbog njegove anti-semitske kampanje i zbog dovođenja u pitanje postojanja i obima nacističkog istrebljenja Jevreja.

Sjeverna Koreja, kako se navodi, uopće ne dozvoljava vjerske slobode. Michael Posner je pomoćnik državnog sekretara za pitanje demokracije, ljudskih prava i rada.

Situacija sa ljudskim pravima u sjevernoj Koreji je očajna. To je zemlja koja kontinuirano narušava ljudska prava, kaže gospodin Posner.

Saudijska Arabija je pohvaljena zbog poboljšanja nekih aspekata vjerskih sloboda. Međutim prakticiranje ne-muslimanskih vjera u javnosti je još uvijek zabranjeno, i saudijska vlada nije ispunila svoje obećanje da će iz udžbenika izbaciti stereotipična spominjanja Kršćana, Jevreja, i drugih.

Sa Saudijcima imamo i druga pitanja, ali ovo je dio politike ljudskih prava. I dalje ćemo izražavati svoju zabrinutost o tim pitanjima, kaže gospodin Posner.

Gospođa Clinton je rekla da Kina zlostavlja tibetanske budiste, neregistrirane kršćanske grupe i Ujgure, kineske muslimane. Ona je izrazila zabrinutost da al-Qaida i druge nasilne ekstremističke grupe ciljaju mjesta prakticiranja vjere kako bi rasplamsali sektaške sukobe.

U izvještaju se hvali izgradnja jevrejske sinagoge u Bejrutu, sporazum o pružanju treninga o vjerskim slobodama za zvaničnike Laosa i sponzorstvo Indonezije za međuvjerski dijalog.

XS
SM
MD
LG