Linkovi

Visoke troškove zdravstvene skrbi moguće je smanjiti, ne gubiti pri tome na njezinoj kvaliteti


Pred Vrhovnim sudom SAD-a
Pred Vrhovnim sudom SAD-a

Potkraj lipnja Vrhovni bi sud Sjedinjenih Država trebao donijeti odluku o ustavnosti zakona o reformi nacionalnog sustava zdravstvene skrbi prema kojemu bi svi Amerikanci morali kupovati police zdravstvenog osiguranja i prema kojemu bi većina kompanija morala pružati zdravstveno osiguranje svojim uposlenicima.

O pitanju zdravstvenog osiguranja u Americi se raspravlja godinama, a troškovi liječenja u međuvremenu su u stalnom porastu, također troškovi osiguranja.

Barem je jedan stručnjak mišljenja da bi se debata dijelom trebala voditi o tome kako smanjiti troškove bez smanjenja kvalitete skrbi.

Amerikanci su svoja mišljenja o zdravstvenoj skrbi iznijeli potkraj ožujka, kad je Vrhovni sud saslušavao argumente o ustavnosti zakona koji mnogi jednostavno zovu “Obamacare.” Zdravstvena je skrb tako skupa da je bez osiguranja mnogi sebi ne mogu priuštiti. Ali skupo je i zdravstveno osiguranje – blizu 50 milijuna Amerikanaca je bez njega.

Dr. Donald Berwick je stručnjak za pitanja zdravstvene skrbi; do nedavno, kad se povukao u mirovinu, bio je na čelu vladinih zdravstvenih programa Medicare i Medicaid, za starije i za siromašne. Sada je stručni suradnik pri organizaciji Center for American Progress, predanoj poboljšanju života Amerikanaca putem progresivnih ideja i angažmana.

“Znam,” kaže dr. Berwick, “da je najbolji način za smanjenje troškova poboljšanje, a ne smanjenje kvalitete skrbi.”

Dr. Berwick je jedan od autora članka objavljenog na tu temu u Journal of the American Medical Association. Pridržavamo li se pravilnih procedura, kaže on, moguće je smanjiti broj skupih pogrešaka – onih koje nastaju kao rezultat post-operativnih komplikacija ili burnih reakcija pacijenata kojima je dat krivi lijek. Troškovi također rastu kad zdravstvena skrb nije koordinirana, primjerice – kad pacijent odlazi i liječniku opće prakse i specijalistu, a niti jedan ne zna kakav je lijek onaj drugi prepisao pacijentu.

Nepotrebni liječnički tretman, dodaje dr. Berwick, također povećava troškove.

“Davanje antibiotika, na primjer, za virusne infekcije. Od njih nema koristi, a ipak to cijelo vrijeme činimo.”

I ne zaboravimo, tu je još i pokora za svakog liječnika i svaku medicinsku sestru – beskrajno ispunjavanje formulara.

“Mnogi i razni igrači u zdravstvenoj skrbi doprinose povećanju troškova time što od liječnika ili sestre zahtjevaju stvari od kojih nitko nema nikakve koristi.”

Dr. Berwick također ukazuje na visoku cijenu dijagnostičkih procedura. U Sjedinjenim Državama, cijena CT-a i magnetne rezonancije višestruko je veća od one u drugim zemljama. Sjedinjene Države, kažu stručnjaci, troše na zdravstvenu skrb 17% svojeg bruto nacionalnog dohotka. Ta će brojka porasti na 20% u idućih osam godina.

“Ne učinimo li nešto po pitanju nepotrebnog trošenja i poboljšanja skrbi, zakoračit ćemo preko ruba litice, bit će loše po sve nas.”

Ali ako je troškove moguće svladati i zaustaviti, ističe on, novca će biti i za procedure i za lijekove koji imaju smisla i od kojih ima koristi.

XS
SM
MD
LG