Linkovi

Reformom do ušteda u zdravstvu


Reogranizacija zdravstvenih ustanova u KS
Reogranizacija zdravstvenih ustanova u KS

Najavljeni plan restruktuiranja zdravstva u Kantonu Sarajevo (KS) za cilj ima prevashodno ukidanje liste čekanja, ali i uštede, kažu čelni ljudi zdravstva u KS. Napominju da niko neće ostati bez posla.

Reorganizacijom je planirano da se porodična medicina rasporedi u domove zdravlja KS, te da se izvrši jasna podjela nadležnosti zdravstvene zaštite između Opće bolnice Abdulah Nakaš i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Zilha Ademaj, ministrica zdravstva KS, kaže da je pored toga, jedan od glavnih ciljeva ukinuti liste čekanja.

“Reorganizacijom prvenstveno mislim na poboljšanje rada u timovima porodične medicine i specijalističko konsultativne zdravstvene zaštite. Jako dugo pacijenti čekaju na preglede ljekara specijaliste i taj se put mora skratiti“ , kaže Ademaj.

Ona dodaje da, bez obzira što će se ustanove reorganizirati, niko neće ostati bez posla, a da će se postojeći kadrovi dodatno usavršiti.

“U dokumentu je jasno propisano da niko neće ostati bez posla“, kazala je ministrica.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Samir Turković kaže da su reformom zdravstva planirane uštede, a ne trošak, te da u određenim ustanovama postoji višak kadrova.

On kaže da je na godišnjem nivou planirana ušteda od oko pet miliona konvertbilnih maraka (KM)

“A, ako bi rasporedili kadar koji je u određenim ustanovama višak, te odlaskom u penziju na godišnjem nivou uštede bi bilo još i dodatnih četiri miliona“, kaže Turković.

Kada je u pitanju stomatološka djelatnost, reformom je omogućeno da se stomatolozi, pored usluga koje su dužni pružati građanima, mogu posvetiti i privatnoj praksi i na taj način i dodatno zaraditi.

Ministrica zdravstva napominje da u Kantonu postoji 85 timova iz stomatološke djelatnosti koji predstavljaju višak u odnosu na utvrđene standarde i normative zdravstvene zaštite.

Reformom će biti obuhvaćene i pedijatrijske klinike u Kantonu Sarajevo, a raspoređivanjem ljekarskih timova, znatno bi se rasteretila gužva u domovima zdravlja.

Fuad Husić, specijalista porodične medicine i generalni direktor Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, kaže da roditelji sa djecom neće dugo čekati na red.

“Tehnički će uslovi biti pripremljeni onako kako treba, odnosno bio bi odvojen dio za čekanje za djecu, a pregled će biti izvršen od strane diplomiranih medicinskih sestara kojima se priznaje visoka stručna sprema.“

Husić dodaje da će i dalje postojati dispanzer za djecu koji će brinuti o preventivnom dijelu kao što su vakcinacije.

Kada je riječ o reorganizaciji zdravstva u ostalim kantonima, Ademaj smatra da bi bilo logično da i drugi slijede ovaj primjer.

O planu reogranizacije će se raspravljati u narednih mjesec dana, nakon čega će on biti upućen Skupštini KS na razmatranje.

XS
SM
MD
LG