Linkovi

SAD: Amerikanci nemaju povjerenje u sistem zdravstvene njege


Prosvjednici protiv nove reforme zdravstva
Prosvjednici protiv nove reforme zdravstva

Neki se zalažu da se zakon poništi, a neki opet odlažu odlazak kod doktora čak i nakon srčanog udara, jer su zabrinuti kako će platiti zdravstvene usluge.

Debata o reformi zdravstva u Sjedinjenim državama još nije ni blizu svog kraja, usprkos tome što je zakon o reformi odobren. Istraživanja pokazuju da oko polovine Amerikanaca nema povjerenja u sistem zdravstvene njege. Drugi se zalažu da se zakon poništi, a neki opet odlažu odlazak kod doktora čak i nakon srčanog udara, jer su zabrinuti kako će platiti zdravstvene usluge.

Amerikanci su isto toliko podjeljeni po pitanju zdravstvene njege koliko su bili i prije nego je prijedlog predsjednika Obame o reformi zdravstva postao zakon. Prosvjednici u Washingtonu su prošlog četvrtka nosili natpise pozivajući na poništavanje zakona. Oni kažu da on predstavlja pretjerani trošak.

Mi smo Amerikanci. Ovo je naša zemlja i mi je vraćamo nazad.

Novo istraživanje Associated Pressa pokazuje da se 50% Amerikanaca protivi novom zakonu o zdravstvu, te da je to protivljenje najizraženije među osobama starijim od 64 godine. Mnogi stariji Amerikanci strahuju da će na njihovu zdravstvenu njegu utjecati smanjenja federalnih isplata bolnicama i doktorima.

Prema drugom istraživanju, koje su proveli Reuters i Ipsos, samo 51% Amerikanaca smatra da može imati adekvatnu zdravstvenu njegu koju može priuštiti. Žene, osobe mlađe od 55 godina i manje obrazovane osobe u svim dijelovima uključenim u ovo istraživanje su iskazali nezadovoljstvo pristupom zdravstvenoj njegi. Još jedna studija je pokazala da Amerikanci bez zdravstvenog osiguranja često odgađaju odlazak u bolnicu, čak i nakon srčanog udara. Doktor Paul Chan je bio jedan od istraživača.

49% neoisguranih pacijenata su čekali više od 6 sati prije nego su otišli u bolnicu. 45% pacijenata sa osiguranjem, ali sa financijskim zabrinutostima vezanim za zdravstvenu njegu su čekali više od 6 sati prije nego su došli u bolnicu, kaže doktor Chan.

Kada neko doživljava srčani udar, svaka minuta je dragocjena. Ova posada helikoptera to zna. Doktori kažu da takvim pacijentima treba biti ukazana zdravstvena njega u roku od dva sata, kako bi se postigli najbolji rezultati. Do trenutka kada su neki od pacijenata uključeni u ovu studiju potražili pomoć, njihovo srce je već bilo oštećeno. Larry Scott je sada u invalidskim kolicima. On je odlagao odlazak u bolnicu nakon srčanog udara, jer je bio zabrinut zbog troškova.

Da sam imao zdravstveno osiguranje, ovo se ne bi dogodilo. Dobio bih pomoć u pravom trenutku i na pravom mjestu, kaže Larry Scott.

Istraživači su u studiji obuhvatili više od 3 hiljade i 700 pacijenata koji su imali srčani udar i koji su došli u hitnu pomoć.

Zaključili smo da zdravstveno osiguranje ima ogromnu ulogu u utvrđivanju da li su pacijenti sposobni da u bolnicu dođu na vrijeme kada imaju simptome srčanog udara, kaže doktor Chan.

Istražitelji kažu da je ovo prva studija koja povezuje zdravstveno osiguranje sa odlukom da se potraži pomoć u slučaju sračnog napada. Ova studija, objavljena u Žurnalu američkog medicinskog udruženja, odražava kontinuirane probleme u američkom zdravstvenom sistemu.

XS
SM
MD
LG