Linkovi

Šta podrazumijeva Trumpova reforma imigracionog sistema?


Donald Trump sa republikanskim senatorima Tom Cotton (lijevo) i David Perdue (desno)
Donald Trump sa republikanskim senatorima Tom Cotton (lijevo) i David Perdue (desno)

Predsjednik Donald Trump podržao je zakonski prijedlog kojim bi se dramatično smanjio broj imigranata sa nižom stručnom spremom koji se primaju u Sjedinjene Američke Države (SAD) i uveo sistem poena na osnovu kvalifikacija.

Riječ je o prijedlogu koji su izradili republikanski senatori Tom Cotton i David Predue, kojim bi se prepolovio broj legalnih imigranata u SAD.

Trump je prijedlog nazvao „najznačajnijom reformom američkog imigracionog sistema u pola vijeka.”

„Ovaj zakon pokazuje naše saosjećanje i brigu o američkim porodicama koje zaslužuju imigracioni sistem koji njihove potrebe stavlja na prvo mjesto i Ameriku stavlja na prvo mjesto.”

Cotton i Perdue kažu da priliv imigranata sa niskim obrazovanjem dovodi do smanjenja cijene rada američkih radnika.

„Svi možemo da se saglasimo da cilj imigracionog sistema naše zemlje treba da bude da se zaštite interesi američkih radnika uključujući i imigrante, kao i da se prime talentovani pojedinci koji ovdje dolaze legalno, žele da rade i obezbijede bolji život”, kaže senator iz Perdue.

Trumpov visoki savetnik Steven Miller navodi da će jedna od ključnih mjera biti okončanje prakse poznate kao „lančana migracija”.

„Pojedinci koji sada dobijaju zelene karte mogu da, na primjer, dovedu starijeg člana porodice koji odmah može da počne da dobija državnu pomoć ako finansijski nije u stanju da se izdržava, onda ta osoba može da dovede svog rođaka, koji dovede svog i zato se to zove lančana migracija.”

Predloženi sistem biće naklonjen onima koji već govore engleski i koji imaju poslovne kvalifikacije i finansijski su samostalni. Demokrate, neki republikanci i brojne grupe za prava imigranata protive se tom prijedlogu tvrdeći da može da bude kontraproduktivan.

„Mnogo imigranata sa nižim obrazovanjem daje vitalan doprinos našoj zemlji. Oni doprinose da nam farme bolje rade, obavljaju poslove u industriji i takođe rade u kućama. Bez tih ljudi, bilo bi mnogo teže svima nama da obavljamo poslove koje radimo i naša ekonomija bi teže funkcionisala”, kaže Kim Rueben sa Urban instituta.

Zvaničnici Bijele kuće kažu da je Trumpova podrška prijedlogu pokušaj da se započne nacionalni dijalog o imigraciji u nadi da će se tako pokrenuti rad na jednoj od njegovih ključnih tema u kampanji. Međutim, nije izvesno da li će Kongres u skorijoj budućnosti razmatrati tu mjeru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG