Linkovi

Federalni političari imaju rješenje za Dodika, SDS ne bi da „likuje”


Milorad Dodik pod sankcijama jer opstruira provedbu Dejtonskog sporazuma
Milorad Dodik pod sankcijama jer opstruira provedbu Dejtonskog sporazuma

Umjesto na gala događaju u Washingtonu u organizaciji nevladine organizacije, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik se našao pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Političari stranaka iz Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) kažu da je to logičan potez, dok iz Srpske demokratske stranke (SDS) nemaju namjeru „likovati”. Iz Dodikove stranke kažu da je riječ o „hiru odlazeće američke administracije”.

Dodiku, lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), izrečene su sankcije zbog aktivnog opstruiranja ili predstavljanja značajne opasnosti u vezi sa opstrukcijom provedbe Dejtonskog sporazuma i protivljenja Ustavnom sudu BiH.

Sankcije se odnose na blokadu imovine ili interesa za imovinu, a koja se nalazi u SAD ili pod kontrolom osoba iz SAD-a. Pored toga, zabranjene su transakcije američkih državljana koje uključuju Dodika.

Dodik na listi Ureda za kontrolu strane imovine
Dodik na listi Ureda za kontrolu strane imovine

Rušilačka politika

Poslanici Parlamentarne skupštine BiH su komentarisali danas sankcije izrečene prema Dodiku.

Saša Magazinović iz Socijaldemokratske partije (SDP) kaže da poruka koju nose sankcije treba biti jasno shvaćena i trebala biti poticaj Uredu visokog predstavnika u BiH da konačno počne raditi svoj posao, a ne da iskazuje „zabrinutost po svakom pitanju, nego da radi konkretne stvari”.

„Sankcije Dodiku nisu samo problem RS, nego čitave BiH, jer zamislite strane investitore koji treba da dođu i ulažu u ovu zemlju, gdje je jedan od najutjecajnijih političara u toj zemlji na američkoj crnoj listi”, rekao je Magazinović.

Smatra da će sankcije utjecati na Dodika, kao i da više ništa neće biti isto. Najbolje bi, kaže on, bilo da on podnese ostavku. Slično razmišlja i Sadik Ahmetović iz Stranke demokratske akcije (SDA).

„Mislim da bi zarad srpskog naroda i svih političara u RS bilo najbolje da Milorad Dodik donese odluku o povlačenju iz političkog života”, rekao je Ahmetović. Politiku Dodika je ocijenio rušilačku po Ustav BiH i destabilizaciju zemlje.

Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović

„Nadam da će i druge zemlje, pogotovo iz Evropske unije slijediti stav SAD”, dodao je on.

Stranačke kolege o predsjedniku

Za Dušanku Majkić, koja pripada SNSD-u, riječ je o potezu bez argumenata iniciranom od stranih diplomata.

„Više govori o njima nego o onome na koga je upućeno”, kaže Majkić.

Sigurna je kaže da sankcije neće ostati dugo na snazi, kao i da će Dodik nastaviti na najbolji način braniti stavove RS i srpskog naroda.

Dušanka Majkić
Dušanka Majkić

Njen stranački kolega Saša Koštarac ponavlja da se radi o „hiru odlazeće administracije”. On kaže da Dodik vodi politiku u skladu sa Dejtonskim sporazunom i Ustavom RS, te odgovornu politiku prema biračima i građanima.

„Smatramo da je ova odluka privremena”, rekao je on, te dodaje kako je „odlazeća američka administracija imala za cilj da izvrši pritisak”.

Stranka SDS ne bi da „likuje”. Podsjećaju da su funkcioneri te stranke i sama stranka pod sankcijama SAD-a.

„Mi ne možemo u Srbiji platiti ni jedan jedini račun, ni bilo gdje u svijetu”, kaže Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Prema njenim riječima, SDS ne podržava sankcije ni prema bilo kome u BiH.

„Ono što nas brine jeste na koji način će se odraziti na unutrašnje odnose”, rekla je Pandurević i dodala da ne bi bilo dobro ako Dodik svoj lični problem prebaci na leđa kompletne RS.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH i član SDS-a, kazao je da Dodikova politika vodi zemlju u sunovrat.

Dodikov odgovor

Dodik je odgovorio da se osjeća ponosno. Važno je, kaže on, da se sankcije ne odnose na RS i da sve to ne doživljava kao kaznu.

Smatra da su sankcije dokaz da nije bio spreman trgovati sa interesima RS kada su očekivali ambasadori, a pogotovo Maureen Cormack, ambasodorica SAD-a.

Dodik je rekao da nema imovinu niti otvorene račune u SAD-u.​

XS
SM
MD
LG