Linkovi

Još 350 miliona dolara američke vojne pomoći Ukrajini


Ukrajinski vojnik u Donjeck regionu, mart 2023.
Ukrajinski vojnik u Donjeck regionu, mart 2023.

Sjedinjene Države su odobrile još 350 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu, saopštio je u ponedjeljak američki državni sekretar Antony Blinken.

"Ovaj paket vojne pomoći uključuje još municije za HIMARS i haubice koje su isporučile SAD, a koje Ukrajina koristi za odbranu, kao i municiju za borbena pješadijska vozila Bradley, rakete HARM, protivtenkovsko oružje, čamce i drugu opremu", naveo je Blinken u izjavi.

Do sada, Sjedinjene Države su Ukrajini poslale više od 30 milijardi dolara u vojnoj opremi i naoružanju, a današnja odluka je donesena nakon što su američki ministar odbrane Lloyd Austin, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivani načelnik generalštaba Mark Milley u petak razgovarali sa svojim ukrajinskim kolegama.

"Rusija bi sama mogla danas da okonča rat. Dok to ne uradi, mi ćemo stajati ujedinjeni sa Ukrajinom sve dok je to potrebno", naveo je Blinken.

Kijev nastoji osnažiti svoj vojni arsenal pred očekivanu proljetnu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, a u tome im je u ponjedeljak najavljena i pomoć iz Brisela, gdje su se sastali ministri spoljnih poslova i odbrane Evropske unije, sa ciljem bila finalizacije višestrukog plana za snabdijevanje Ukrajine municijom i popunjavanje sopstvenih zaliha.

Dogovoreno je slanje milion komada artiljerijske municije Ukrajini u narednih godinu dana, ali i obnavljanje zaliha evropskih zemalja, u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara.

Agencija za odbranu EU saopštila je da su se, kao dio te inicijative, 17 članica Evropske unije i Norveška sporazumom obavezali na kupovinu municije za pomoć Ukrajini i za obnovu vlastitih zaliha:

"Projekat otvara put državama članicama EU i Norveškoj da se kreću u dva smjera: dvogodišnju brzu proceduru za artiljerijsku municiju kalibra 155 mm i sedmogodišnji projekat nabavke više vrsta municije".

Zemlje koje su potpisale dogovor za nabavku su: Austrija, Belgija, Hrvatska, Kipar, Češka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Luksemburg, Malta, Holandija, Portugal, Rumunija, Slovačka, Švedska i Norveška. Druge članice EU su također iskazale interesovanje da se pridruže projektu.

Zajedničke nabavke će biti ograničene na kompanije iz EU i iz Norveške, iako su neke od evropskih vlada željele da inicijativa bude otvorena i za šire tržište, navodeći kao razlog potrebu za brzim snabdijevanjem. Ipak, odlučeno je da bi novac EU trebao da ide EU kompanijama.

Ova odluka predstavlja značajnu promjenu jer je do sada snabdijevanje Ukrajine vojnom opremom uglavnom bilo u rukama pojedinačnih država.

Šef spoljne politike EU Josep Borrell, označio je današnji dogovor kao "istorijsku odluku".

Ukrajina je ranije navela da je jedna od ključnih potreba za njene snage - upravo municija kalibra 155 milimetara. Obje strane ispaljuju hiljade komada artiljerijske municije dnevno.

U izvještaju su korišteni neki materijali Reutersa, AP-a i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG