Linkovi

Rat u Afganistanu gubi podršku demokrata


U Zastupničkom domu Kongresa nastavak financiranja misije u Afganistanu podržalo je 308 članova dok ih je 114 bilo protiv. Među protivnicima kontinuiranog financiranja bilo je 100 demokrata i samo 12 republikanaca

Prije nekoliko dana američki je Zastupnički dom usvojio zakonsku mjeru koja osigurava daljnje financiranje misije u Afganistanu. No, kada se analiziraju glasovi, očito je da rat u Afganistanu sve manje podržavaju mnogi u Demokratskoj stranci, stranci predsjednika Obame. O misiji u Afganistanu na jednom je kongresnom svjedočenju govorio i Richard Holbrooke.

Posebni američki izaslanik za Afganistan i Pakistan, veleposlanik Richard Holbrooke, započeo je svoje izlaganje na svjedočenju u Zastupničkom domu osudom nedavnog 'provaljivanja' desetaka tisuća povjerljivih vojnih dokumenata na Internetu, a koji su se ticali upravo rata u Afganistanu.

„Za mene je neshvatljivo da je to učinila osoba koja je dala prisegu Sjedinjenim Državama. I onda je prekrši na takav šokantan način.“ kazao je Holbrooke.

No, veleposlanik Holbrooke pridružio se nizu drugih visokih vladinih dužnosnika koji su, nakon objavljivanja ovih dokumenata na portalu WikiLeaks, rekli da ti dokumenti, zapravo, 'ne sadrže ništa novo'.

Kongresnik Steven Rothman, demokrat iz New Jerseya, želio je da Richard Holbrooke komentira navode iz otkrivenih tajnih dokumenata prema kojima Pakistan, saveznik Sjedinjenih Država, igra dvostruku igru, odnosno pomaže talibanima u Afganistanu. Veleposlanik Holbrooke je naglasio činjenicu da je predsjednik Obama još prošle godine uveo promjene u američki odnos prema Pakistanu.

„Postignut je dramatičan napredak no naši ciljevi, kada je u pitanju Pakistan, nisu u potpunosti postignuti. Radimo na tome,“ rekao je veleposlanik Holbrooke.

Uz Richarda Holbrokea, pred Odborom Zastupničkog doma za proračun, svjedočio je i Rajiv Shah, direktor američke Agencije za međunarodni razvoj, koja je angažirana u civilnom dijelu afganistanske misije i radi na brojnim projektima obnove. Kongresnike najviše brine kako se u Afganistanu troši američki novac, zbog raširene korupcije u lokalnoj vlasti.

Veleposlanik Richard Holbrooke podsjetio je članove Zastupničkog doma zbog čega su Sjedinjene Države uopće u Afganistanu: „Ne želim gubiti vaše vrijeme pričajući u 11. rujnu. Ali, mi smo u Afganistanu zbog onog što se dogodilo tog dana. Da nismo tada bili napadnuti od terorista, koji su imali utočište u Afganistanu, mi ne bi u Afganistan niti išli. Što se tiče ratovanja, to je vjerojatno najteži teren na svijetu“.

Raspoloženje kritičara rata u Afganistanu iz Demokratske stranke sažeo je James Moran, član Zastupničkog doma. On je prvotno, prije gotovo devet godina, podržao slanje vojske u Afganistan, no sada je glasao protiv nastavka financiranja ove misije.

Evo što je Moran rekao Holbrooku: „Ja nemam problema s činjenicama koje vi navodite, ja se ne slažem s vašim zaključcima. Vi ste moju podršku izgubili, jer ja mislim da ova misija nema budućnosti. I tako sam i glasao“.

U Zastupničkom domu Kongresa nastavak financiranja misije u Afganistanu podržalo je 308 članova dok ih je 114 bilo protiv. Među protivnicima kontinuiranog financiranja bilo je 100 demokrata i samo 12 republikanaca.

XS
SM
MD
LG