Linkovi

Večerašnju raspravu o BiH u Vijeću sigurnosti UN-a inicirala Rusija nakon pisma Cvijanović


Zgrada UN-a u New Yorku
Zgrada UN-a u New Yorku

U New Yorku se sastaje Vijeće sigurnosti UN-a radi situacije u BiH.

Sastanak u Vijeću sigurnosti je zatražila Rusija nakon pisma koje je 25. aprila Vijeću sigurnosti poslala članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja će se, također, danas obratiti Vijeću sigurnosti.

Na sjednici Vijeća govorit će i pomoćnik generalnog sekretara za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku Miroslav Jenča i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

U kratkoj analizi onog što se može očekivati na današnjoj sjednici Vijeća, a koju je objavila neovisna organizacija Security Council Report, između ostalog se kaže kako je u pismu Cvijanovićeve navedeno da se BiH posljednjih godina suočila s "kritičnim izazovima" koji "ugrožavaju njenu funkcionalnost i dugoročnu održivost", te ističe "zloupotrebe u oblasti vanjske politike", uključujući napore da se promovira nacrt rezolucije Generalne skupštine o genocide u Srebrenici.

Nacrt teksta predložene rezolucije osuđuje "svako poricanje genocida u Srebrenici" i veličanje pojedinaca koje je Haški tribunal osudio za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. Očekuje se da će Schmidt dati sveobuhvatan izvještaj o situaciji u BiH, stoji u izvještaju Security Council Reporta. Vjerovatno će se pozabaviti pojačanom secesionističkom retorikom i djelovanjem u RS, posebno ističući načine na koje Dodikove prijetnje predstavljaju izazov za ustavni okvir zemlje. Nadalje, očekuje se da će razgovarati o tekućim pitanjima vezanim za negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca u BiH.

Očekuje se da će članovi Vijeća izraziti različite stavove o situaciji u BiH. Duboke podjele u vezi sa euroatlantskim integracijama BiH i mogućim pristupanjem NATO-u – posebno između Rusije s jedne strane i SAD-a i članica Evropskog vijeća s druge strane – obojene su dinamikom Vijeća u vezi BiH, navodi Security Council Report. Većina članova Vijeća je također kritična prema Dodikovoj retorici i njegovim nedavnim prijetnjama otcjepljenjem, koje smatraju izazovom suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH. Rusija, međutim, ima tendenciju da podržava Dodikove stavove.

Očekuje se da će nekoliko članova Vijeća izraziti zabrinutost zbog nedavnih političkih dešavanja, posebno zbog zakona koje su usvojile vlasti RS-a koji zaobilaze Schmidtove uredbe, stoji u izvještaju Security Council Reporta. Milorad Dodik je predložio niz mjera, uključujući proglašavanje dekreta Visokog Predstavnika nezakonitim,potom razvlaštenje Centralne izborne komisije i proglašavanje ključnih međunarodnih ambasadora – Njemačke, Velike Britanije i SAD – "neprijateljima BiH" koje treba protjerati. Dodik je zaprijetio da bi se RS mogla povući iz ključnih državnih institucija ukoliko ti zahtjevi ne budu ispunjeni.

Rusija bi mogla, kako se predviđa, kritikovati nedavne poteze za unapređenje nacrta rezolucije o Srebrenici kao podrivanje ustavnog okvira i odredbi utvrđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom. Konkretno, mogao bi se naglasiti Član 5. Ustava BiH, koji kaže da je Predsjedništvo BiH – koje se sastoji od sva tri člana – odgovorno za vođenje vanjske politike nacije, dok se naglašava da RS nije dala saglasnost na nacrt rezolucije Generalne skupštine, zaključuje se u neovisnoj analizi organizacije Security Council Report.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG