Linkovi

Izbjeglica iz Sirije putem slika prikazuje scene rata


Umjetnik koji je pobjegao iz grada Raqqa slika scene kojih se sjeca
Umjetnik koji je pobjegao iz grada Raqqa slika scene kojih se sjeca

Slike života pod vladavinom Islamske države su rijetke, jer se fotografiranje, crtanje ili slikanje obeshrabruje ili čak zabranjuje. Jedan umjetnik koji je pobjegao iz Raqqe, uporišta Islamske države u Siriji koje je sada pod opsadom, dočarava scene iz okupiranog grada u privremenom skloništu u kojem trenutno živi. Kako izvještava Zlatica Hoke, Faisalovi crteži i slike su rijetki istorijski dokumenti, ali istovremeno i umjetnička djela.

Faisal nije njegovo pravo ime. On je sirijski zemljoradnik koji je cijeli život volio slikanje. Ali kada je Islamska država preuzela kontrolu nad područjem u kojem je živio, on je bio primoran da sakrije sva svoja djela i alat za slikanje.

Kada je došla Islamska država, zatvorili su biblioteke i prodavnice koje su prodavale CD-ove, muziku i filmove. Sve što je bilo vezano za pjevanje, ples, slikanje ili muziku bilo je zabranjeno. Ja također sviram lutnju ali je više nemam. Militani su je slomili prije nego sam pobjegao, kaže Faisal.

On je napustio svoj dom sjeveroistočno od grada prije tri mjeseca i pronašao sklonište sa svojom suprugom i djecom u kampu Ain Issa. On je jedan od desetina hiljada sirijskih civila koji su pobjegli iz Raqqe otkako je započela ofanziva koju potpomažu Sjedinjene države kako bi se ponovo preuzela kontrola nad gradom. U kampu je napravio improvizirane alatke kako bi se vratio svojoj umjetnosti: pera iz jastuka su mu četkice za slikanje a opušci od cigareta su zamjena za ugljenu kredu. Veliki dio njegove umjetnosti prikazuje scene od protekle tri godine u Raqqi: ljude koji su zatvoreni, izgladnjeli ili se pokušavaju sakriti od bombi.

Ova slika prikazuje dijete koje nosi školsku torbu. Ona nije mogla pronaći tablu na kojoj može pisati, pa je pisala na granati.

Drugi crtež prikazuje brutalnu scenu kojoj je jednom bio svjedok u Raqqi.

Vidio sam automobil koji se zaustavio, i izveli su jednog čovjeka koji je bio zavezan. Kada je počeo govoriti, njegovi otmičari su ga počeli udarati. Stavili su ga u svoje auto i opet izveli nakon pet minuta. I tada odveli na smaknuće. Islamska država obično vrši smaknuća mesarskim nožem, ali tog su čovjeka upucali oružjem.

Faisal nije želio otkriti svoje pravo ime ili lokaciju svog sela, jer je za sobom morao ostaviti svog sina, kojeg već tri godine drže militanti Islamske države.

XS
SM
MD
LG