Linkovi

Radnice „Borca” ostaju ispred Vlade FBiH do ostvarivanja prava na penziju


Pet radnica fabrike „Borac” zahtijeva uplatu radnog staža kako bi mogli ostvariti pravo na penziju
Pet radnica fabrike „Borac” zahtijeva uplatu radnog staža kako bi mogli ostvariti pravo na penziju

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je danas radno nakon Međunarodnog praznika rada, ali se niko ne obraća radnicama koje traže svoja prava ispred Vlade.

„Nije niko došao, ništa”, govori Dragica Martinović, jedna od pet žena tekstilnog preduzeća „Borac” koje su ušle u sedmi dan protesta ispred zgrade Vlade u Sarajevu.

Ona kaže da je u banovićkom ogranku „Borca” stekla 30 godina radnog staža, ali da pola od toga nije uplaćeno.

Crna je poslijeratna slika ove fabrike. Za ukupno 16 radnika banovićkog pogona „Borac” iz Travnika nije uplaćivan radni staž, a to traže od Vlade kako bi mogli ostvariti pravo na penziju.

Poput drugih preduzeća, privatizacija Borca je obilovala zloupotrebama. Privatizacija iz 2003. godine je poništena 2012. godine i „Borac” je od tada ponovo u vlasništvu Vlade FBiH.

Radnice kažu da se staž prestao uplaćivati 1998. godine.

U septembru prošle godine Vlada je donijela odluku o uplati radnog staža, ali se to do danas nije dogodilo.

Vlada FBiH nije ispunila ranije dato obećanje radnicima „Borac” Banovići
Vlada FBiH nije ispunila ranije dato obećanje radnicima „Borac” Banovići

Posljednje informacije kojima pet radnica raspolaže datiraju od prošlog četvrtka, kada je jedan od zvaničnika Vlade došao pred njih i saopćio da će njihov problem biti razmatran ove sedmice. Savjetovao im je da se vrate kućama iz razloga što dolazi vikend i dva neradna dana.

„Mi nismo htjele. Ako se vratimo, nas opet zlo čeka, da čekamo… Teško je, teško ko traži svoje zarađeno. Nismo mi došle ovdje ničiju milost da tražimo, samo ono svoje što smo zaradile”, kaže Martinović.

Informacije očekuju sjedeći na obližnjem malom zidu ispred Vlade. Policija nije dozvolila da rasklope šatore. Za to vrijeme u gradu su se izmijenila sva godišnja doba.

Radnice pričaju da je prva noć protekla brzo, da volje nije manjkalo, nadajući se da će prije Međunarodnog praznika rada dobiti konkretne informacije. U međuvremenu je šesta žena morala sve napustiti jer se razbolila.

„Temperatura, kašlje žena… Nemamo (zdravstvenih) knjižica. Ako si bolestan, onda ti ovdje ne možeš da budeš, onda se bojimo”, kaže nam Martinović.

Dok čekaju sutrašnju sjednicu Vlade na kojoj će biti razmatran njihov slučaj, Martinović se prisjetila i boljih vremena.

„Znaš kako je 'Borac' Banovići radio, jer smo mi bili u sklopu Travnika. Mi smo dan-noć radili”, priča ona.

Radnice: Teško je ko traži ono što mu pripada
Radnice: Teško je ko traži ono što mu pripada

​U odnosu na septembar prošle godine kada su poslušali zvaničnike Vlade da se vrate kućama uz obećanje da će imati penziju, ovog puta, kažu, da tako neće postupiti: „Ako oni nama ne uplate radni staž, mi do daljnjeg ostajemo, mjesec, dva, koliko god”.

Vlasnik jednog od ugostiteljskih objekata ponudio im je pomoć, dok ih pojedini građani Sarajeva obilaze donoseći hranu, lijekove…

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG