Linkovi

Američki vjerski čelnici pozivaju na smirivanje nakon paljenja Kurana na Floridi


Palenje lutke s likom pastora Terryja Jonesa u Afganistanu
Palenje lutke s likom pastora Terryja Jonesa u Afganistanu

Pastor Jones je spalio primjerak Kurana 20. ožujka, nakon čega je u prosvjedima i napadu na kompleks Ujedinjenih naorda u Afganistanu ubijeno sedam osoba

Kršćanski i muslimanski čelnici u Americi osuđuju paljenje Kurana od strane jednog pastora na Floridi, kao i smrtonosno nasilje koje je to izazvalo u Pakistanu i Afganistanu. Također pozivaju na umjerenost dok spomenuti pastor namjerava pojačati svoje protumuslimanske aktivnosti.

U jesen prošle godine kad je pastor Terry Jones po prvi put zaprijetio da će spaliti primjerak svete muslimanske knjige, jedna skupina kršćanskih svećenika susrela se s njim i zatražila da to ne učini. Geoff Tunnicliffe bio je jedan od njih. On je direktor za međunarodni program pri Svjetskom evangeličkom savezu čije je sjedište u News Yorku. Kaže da je rekao pastoru Jonesu sljedeće: "Ukoliko nastavite sa svojim akcijama i dođe do nasilja, pastori budu ubijeni, crkve spaljene, hoćete li mi se pridružiti i sjesti s udovicama i objasniti im zašto ste morali učiniti to što ste učinili?"

Vjeruje se da je ta izjava pomogla uvjeriti Jonesa da odustane od plana u jesen prošle godine. Međutim, kad je Jones jasno dao do znanja početkom ove godine da će nakon svega to učiniti, Tunnicliffe ga je ponovno pokušao zaustaviti, ali nije u tome uspio. Jones je spalio primjerak Kurana 20. ožujka. I unatoč osudama od strane predsjednika Obame i glavnog zapovjednika koalicijskih snaga u Afganistanu, Davida Petraeusa, ogorčena gomila priredila je prosvjede, uključujući i napad na jedan kompleks Ujedinjenih naroda u Afganistanu kojom prilikom je poginulo sedam djelatnika svjetske organizacije.

Tunnicliffe kaže da Jonesova mala crkva čak nije ni članica Svjetskog evangelističkog saveza. "Poruka koju pokušavamo poslati jest da Terry Jones vodi jednu malu perifernu kongregaciju koja nije predstavnik većinskog crkvenog evangelizma ili kršćanskih vjerovanja".

Dok kršćanski čelnici osuđuju oskvrnuće svete muslimanske knjige, jedan broj muslimanskih čelnika u Americi osudio je nasilne reakcije na to. Daisy Khan je izvršna direktorica Američkog društva za progres muslimana. Također je supruga imama Feisala Abdula Raufa, čiji je prijedlog o izgradnji džamije blizu mjesta terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine u New Yorku izazvao prošle godine kontroverzu. Ona kaže da se Jonesa ne može optužiti da je počinio zločin. "Paljenje Kurana nije zločin jer Bogu ne treba nikakva obrana. Kuran je riječ božja. To je kao da kažete 'kad je pastor Terry izveo Kuran pred sud, je li pozvao Boga da siđe i brani se'"?

Daisy Khan kaže da bi muslimani diljem svijeta trebali upamtiti da je njihova vjera koncentrirana na umjerenost. Robert Jones iz Instituta za istraživanje religije u javnosti ovdje u Washingtonu kaže da je većina Amerikanaca umjerena u svojim stavovima o islamu. U veljači je njegov institut proveo anketu u kojoj je 62 posto ispitanika reklo da su američki muslimani jedan važan dio američke vjerske zajednice. Kaže da je anketa pokazala kako Amerikanci visoko štuju Bibliju. "Dakle, postoji jedno intenzivno štovanje vjere u javnosti koje samo po sebi isključuje da se odobre takvi postupci".

Na Nacionalnom Mallu u Washingtonu ljudi iz svih krajeva zemlje s kojima smo razgovarali kažu kako je ono što je učinio pastor na Floridi neoprostivo. Marylin Paul iz Virginije kaže da ne zna zašto bi netko spalio svetu knjigu iz bilo kojeg razloga. James Gibson iz Georgije uglavnom se slaže, ali misli da je na neki način ironično to što oni viču "smrt nevjernicima, a ako mi učinimo bilo što, mi smo odmah sam đavo".

Što se tiče pastora s Floride Terryja Jonesa, na njegovom je web sajtu objavljeno da sad planira prosvjed ispred jedne od najvećih džamija u Americi, u Dearbornu, u Michiganu. Citiraju se njegove riječi također u kojima kaže da želi izvesti proroka Muhameda pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG